Viņķele pastāsta, kāda ir darba ikdiena Covid-19 laikā

Baiba Puriņa 8.aprīlis 2020, 11:12
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Ikviens jau pieradis medijos redzēt Covid-19 pandēmijas Latvijā apturēšanā iesaistītos speciālistus - Viņķeli, Perevoščikovu un citus. To, kāda ir viņu ikdiena šajā krīzes situācijā detalizēti atklājusi Veselības ministre Ilze Viņķele savā blogā "Ilzes Viņķeles ieraksti".

"Mēs ceļamies, pavadām dienu un uz īsajām stundām ejam gulēt ar koronavīrusu domās, lēmumos, darbos un pat sapņos," neslēpj ministre.

Viņķele norāda, ka katru dienu notiek krīzes komandas sapulce, kurā tiek apspriesti gan iepriekšējās dienas veiktie testi, gan statistika, gan tiek ziņots par citām aktualitātēm.

"Mūsu galvenais epidemioloģijas eksperts Jurijs Perevoščikovs ziņo par aktuālāko pasaulē un Eiropā, par PVO, ECDC statistiku un rekomendācijām. Jāsaka godīgi, nezinu, kā Jurijs to visu paspēj, jo viņš sniedz ieskatu arī jaunākajā zinātniskajā literatūrā un pētījumos. Pēc aktuālo datu izvērtēšanas un analīzes, ķeramies klāt konkrētu problēmu risinājumiem un cenšamies paredzēt, kādas vēl varētu rasties rīt, parīt un pēc nedēļas. Lai saprotat problēmu loka plašumu - sākot ar medikamentu krājumiem slimnīcās līdz ieteikumiem autoskolu instruktoriem, no testēšanas telšu jaudu palielināšanas līdz mobilo hospitāļu iespējamas izveides. Krīze ļoti precīzi atklāj cilvēku dabu un spējas. Ir darītāji un ir runātāji. Ir tādi, kas precīzi pieņem lēmumus un ir tādi, kas apjukuši. Ir gudrie un ir gudrinieki. Ir konstruktīvi kritizētāji un ir panikotāji," stāsta Viņķele.

Viņķele arī uzsver, ka lai gan arī agrāk ir bijušas pandēmijas, "tikai daļa no iepriekšējās pieredzes un zināšanām ir izmantojamas tagad. Nav tādas recepšu grāmatas, kurā pasmelties padomus pareizākajai rīcībai Covid19 situācijā. Mēs mācāmies no citu valstu pieredzes, veiksmēm un kļūdām, pielāgojot to Latvijas situācijai un radot mūsu pašu risinājumus. Pagaidām mums sekmējas tīri labi. Turpinājums sekos."

Kā atklāj ministre, komandas kodolu veido daļa Veselības ministrijas (VM) vadības, veselības aprūpes, sabiedrības veselības, farmācijas departamentu kolēģi, NVD vadība, SPKC vadība, NMPD vadītāja, Veselības inspekcijas un Zāļu valsts aģentūras pārstāvji.

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs ir atzīmējis, ka pagājušajā nedēļā novērots saslimušo skaita samazinājums. SPKC informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā tika konstatēti 187 jauni saslimšanas gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš - 217. Arī šīs nedēļas pirmajās dienās vērojama samazināšanās tendence.

Avots: Koronavīrusa SARS-CoV-2 laika piezīmes. 1.stāsts. Ievads.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas