Latvijas zinātnieki meklē vakcīnu pret koronavīrusu

Viktorija Gabrjuna 7.aprīlis 2020, 17:20
 
SIPA/Scanpix/LETA
Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki ir viena no daudzajām pētnieku grupām pasaulē, kuras šobrīd meklē veidu, kā apkarot jauno koronavīrusu, vēstīts Judītes Čunkas materiālā LTV Ziņām.

"Mēs esam institūtā izveidojuši vairākas tā saucamās vīrusveidīgās daļiņas, kas ir tukši vīrusa apvalki. Šos apvalkus mēs varam izmantot, lai konstruētu vakcīnas pret visdažādākajām saslimšanām. Ne tikai pret tiem vīrusiem, no kuriem ņemti apvalki, bet arī pret kaut ko pavisam citu. Piemēram, pret šo jauno vīrusu," stāsta Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Kaspars Tārs.

"Mūsu vakcīnas kandidāts varētu izskatīties apmēram šādi. Šeit ir mūsu vīrusveidīgās daļiņas, ar kurām mēs nodarbojamies institūtā. Tātad - šajā gadījumā tas ir RNS bakteriofāgs. Tam nav nekāda sakara ar šo koronavīrusu. Tukši citu vīrusu apvalki, nevis šīs konkrētā vīrusa apvalki. Tad mēs to no ārpuses izdekorējam - pieliekam viņam klāt šajā gadījumā SARS 2 vīrusa fragmentu, pret kuru gribam iegūt antivielas. Mēs jau varētu paņemt vienkārši to gabaliņu kā tādu, nemaz nepieliekot klāt pie vīrusa. Bet tādā gadījumā imūnā atbilde būs ļoti, ļoti vāja organismā pret to. Savukārt, ja mums tā struktūra ir līdzīga pašam vīrusam kaut kādam, imūnā sistēma to atpazīst kā kaut ko potenciāli bīstamu un saražos antivielu daudz vairāk," skaidro Tārs.

Lai neriskētu ar veselību un drošību, zinātnieki nestrādā ar jauno koronavīrusu.

"Vīrusa ģenētiskais kods mums ir zināms, un mēs varam vienkārši pasūtīt, lai mums sintezē mākslīgi šī ģenētiskā koda fragmentus. Nelielu gabaliņu, no kura mēs pēc tam varam iegūt tās adatiņas, kā jūs teicāt, gabalu laboratorijā," norāda zinātnieks.

Pie vakcīnas prototipa latviešu zinātnieki strādā apmēram mēnesi.

"Esam tikuši tik tālu, ka mēs jau esam pāris šādus variantus uzkonstruējuši. Mēs, protams, šeit viņu nekādā veidā nevaram pārbaudīt. Tāpēc tas viss notiks mūsu Šveices partneru laboratorijās. Protams, arī tie kandidātiņi, ko mēs esam uztaisījuši, tas viss notiek nenormālā steigā. Ļoti ātri. Tur noteikti ir daudz dažādi uzlabojumi vajadzīgi, bet daži mums jau ir gatavi," norāda pētnieks Tārs.

Pirmās eksperimentālās konstrukcijas jau aizsūtītas uz Šveici, kur pārbaudīs, vai tās spēj neitralizēt jauno koronavīrusu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:24

Jaunākās diskusijas