Paskat, kāds putekļu viesulis iemūžināts Mārupē

Rita Lazda 6.aprīlis 2020, 17:45
 
Ekrānšāviņš no video
Meteorologs Toms Bricis sociālajā tīklā facebook publicējis kādas iedzīvotājas uzņemtu video, kurā redzams Mārupē izveidojies iespaidīgs putekļu viesulis.
"Angliski to dēvē par putekļu velnu ("dust devil"), jo virpuļojošais vējš parasti ir redzams tikai tādēļ, ka tas pacēlis gaisā smiltis un citus putekļus," norāda T.Bricis.

Velna slotas ir līdzīgas nelieliem virpuļviesuļiem jeb tornado, taču šīs parādības veidojas atšķirīgos apstākļos. Velnaslotas rodas tikai sausā un saulainākā laikā, bet virpuļviesuļi - zem gubu mākoņiem, parasti zem negaisa mākoņiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Velna slotas rodas, gaisam nevienmērīgi sasilstot saulainā laikā, dominējot lēnam vējam. Saules sasildītais gaiss no zemes virskārtas strauji ceļas augšup - cauri vēsākam gaisa slānim. Ja apstākļi ir piemēroti, rodas un pastiprinās gaisa riņķveida kustība.

Visbiežāk virpuļstabi gan ir nelieli un izzūd pāris minūtēs, neradot postījumus, bet dažkārt tie var noraut māju jumtus vai aiznest siltumnīcas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:45

Jaunākās diskusijas