Pasniedzējs: Nebūsim gudrāki par epidemiologiem! Vajag mazliet pacietības un iecietības!

tautaruna.lv 3.aprīlis 2020, 10:30
 
Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency
Šonedēļ plašu rezonansi sabiedrībā izsauca portālā "Delfi" publicētais mugurkaula ķirurga, LU Medicīnas fakultātes pasniedzēja Arta Gulbja viedoklis par turpmāko valsts rīcību Covid-19 sakarā. Piekritīsiet, ka mums katram ir tiesības izteikt savas domas par situāciju un tikai katra paša ziņā ir tas, vai citu teiktajam piekrist. Šoreiz mūs sociālajā tīklā facebook uzrunāja maģistra grāda fizikā un biznesa vadībā ieguvušā M.Millera teiktais.

"Man ir maģistra grāds Fizikā, maģistra grāds Biznesa vadībā un arī 25 gadu pieredze Organizāciju attīstībā un pārmaiņu vadībā. Tāpēc arī man ir pamatots un argumentēts Viedoklis par koronavīrusa pandēmiju un kā ar to cīnīties. Vislabāk par vīrusu uzvedību zina Epidemiologi, tāpēc ir uzmanīgi jāieklausās viņu teiktajā! Par veselības sistēmas organizāciju valstī atbild Veselības ministrija, tāpēc viņi pieņem lēmumus, kā organizēt veselības aprūpi šajā situācijā. Ministru kabinets pieņem lēmumus, ņemot vērā gan sabiedrības veselības un drošības, gan valsts ekonomikas aspektus. Un slimnīcas, NMPD, glābēji un policija strādā, lai šo sistēmu un kārtību nodrošinātu," sociālajā tīklā facebook raksta viedokļa autors.

"Lai viņi dara savu darbu! Un mums visiem, pilsoņiem un līdzpilsoņiem, ir jāievēro likumi un kārtība, kāda tiek noteikta šajos apstākļos.
Latvijā pašlaik "nekas briesmīgs nenotiek". Nav "dikti daudz" inficēto, tikai "daži" ir smagā stāvoklī un "vēl nav" mirušo. Bet tas ir tieši tāpēc, ka laikus tika ieviesti ierobežojumi. Tiek veiktas analīzes un izmeklēts katrs gadījums. Un sistēma ar to pašlaik tiek galā. Tas ir arī tāpēc, ka liela daļa sabiedrības ievēro noteikumus."

"Vīruss nešķiro ne bagātos ne nabagos, ne gudros ne naivos. Vīrusu nevar apturēt, bet to var ierobežot. Un to nevar izdarīt viens cilvēks vai to nevar izdarīt ar vienu lēmumu. Sabiedrības uzvedība vai nu rada vidi tā izplatībai, vai rada šķēršļus," uzsver Māris.

"Vīruss pakļaujas dabas likumiem - noteiktos apstākļos tas attīstās, un noteiktos apstākļos tas iet bojā. Un tuvākajās nedēļās pavisam noteikti tiks reģistrēti jauni saslimšanas gadījumi, un būs arī smagi gadījumi.
Tāpēc nebūsim gudrāki par epidemiologiem un mūsu veselības sistēmas vadītājiem. Ieklausīsimies viņu teiktajā un respektēsim tos likumus un tikumus, kas tiek noteikti, lai arī turpmāk pie mums "nekas briesmīgs" nenotiek! Mēs varam redzēt, kāda situācija ir citviet, kur lēmumus un uzvedību diktē uzņēmēji, politiķi, imperatori, vecu tradīciju cienītāji. Citviet mirušo jau ir desmitkārt vairāk nekā parasti. Citviet ir tukši veikali un valda panika. Vēl citviet apgalvo, ka pie viņiem vīrusa vispār nav."

Viņš arī atgādina, ka Latvijā lēmumus pieņem kompetenti profesionāļi- Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības ministrija un Latvijas valdība. "Tieši tāpēc pie mums "nekas tik briesmīgs" nenotiek. Paldies viņiem par to! Lūdzu, tā arī turpiniet!"

"No mums visiem tiek prasīts nedaudz - nevazāties apkārt, ieturēt 2 m distanci, mazgāt rokas, nemelot. Vajag mazliet pacietības un mazliet iecietības. Vajag mazliet uzmanības un atbalsta. Un tiem, kas rūpējas par sevi, arī Dieviņš palīdz. Ja mēs visi parūpēsimies, tad "nekas briesmīgs" arī nebūs," norāda viedokļa autors.

Atgādinām, lai novērstu tālāku koronavīrusa Covid-19 izplatību, Latvijā ir pieņemta virkne ierobežojumu ārkārtējās situācijas laikā. Ar tiem iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:18

Jaunākās diskusijas