Sejas vairogu izgatavotāji: cena augs, jo izejmateriāli kļūs dārgāki

Baiba Puriņa 1.aprīlis 2020, 10:51
 
Ekrānuzņēmums no Facebook/Didzis Dejus
Kā norāda 3D printēšanas parka īpašnieks un tehnoloģiju entuziasts Didzis Dejus, šobrīd soctīklos pret virtuālā hakatona uzvarētāju ražojumu - sejas vairogiem mediķiem no Covid-19 - vērsti dažādi pārmetumi, tāpēc organizētāji sociālajā vietnē Facebook snieguši paskaidrojumus uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.

Sejas vairogi tika izstrādāti virtuālā hakatona laikā, kura mērķis bija uzklausīt mediķu vajadzības, lai ātri, 48h laikā, izstrādātu risinājumu. Rezultātā noskaidrots, ka lielālākam slimnīcām vajadzētu dažus simtus sejas vairogu, kuru izstrādē bijusi sadarbība ar ārstiem. Jau vēstīts, ka Nacionālais veselības dienests noslēdzis līgumu ar aizsargu veidotājiem par 10 000 šādu sejas vairogu iegādi.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem ir šo aizsargu cena, kas par vienību ir 20 eiro. Cenu veidojot ražošanas izmaksas un, visticamāk, ka cena augs, jo izejmateriāli kļūstot dārgāki.Aizsargmasku veidotāji jau saskārušies ar negodprātīgiem tirgotājiem, kuri ievērojami palielināja izejmateriālu cenu.Izejmateriālu iegādē ražotājiem palīdz Latvijas ārlietu dienesti Lielbritānijā un Krievijā.

Internetā iespējams atrast piedāvājumus, kuros līdzīgi vairogi piedāvāti par zemāku cenu. "Papildus, katru dienu, mums rodas kopētāji - cits dizainu zog 1:1, cits idejas, cits izpildījumu. Tā kā neviens no viņiem nav runājis ar mediķiem, tad viņiem nav skaidrs, kādas tieši ir vajadzības sejas vairogiem," norāda ieraksta autors. Aizsargu ražotāji brīdina, ka šo masku dizains ir kopēts, taču tās ražotas no materiāliem, kurus nedrīkst izmantot sejas vairogos mediķiem - poroloni, auduma gumijas, neaizpildīta pieres daļa utt.

Jau vēstīts, ka no 17. līdz 20.martam, Latvijā norisinājās virtuālais hakatons HackForce, kura mērķis bija meklēt risinājumus koronavīrusa krīzes radītajiem izaicinājumiem.

Pāris dienu laikā ar mentoru palīdzību hakatona dalībniekiem bija jāizstrādā ideju pirmos variantus, fokusējoties uz četrām būtiskākajām nozarēm- medicīna un veselības aprūpe (digitālo tehnoloģiju risinājumi, prototipi, u.c.), koronavīrusa krīzes risinājumi (sociālā distancēšanās, informācijas plūsma, brīvprātīgā darba organizēšana un citu palīdzību), izglītība (instrumenti un idejas attālināto mācību organizēšanai, tiešsaistes apmācības, u.c.),ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

"HackForce" tiešsaistes hakatonā palīdzīgu roku un ideju varēja iesniegt ikviens, jo tā organizatoru ieskatā kopā iespējams radīt ātrus un noderīgus risinājumus ārkārtas situācijai.

Nacionālais veselības dienests noslēdzis līgumu par 10 000 sejas vairogu izgatavošanu ar iniciatīvas grupu "shield48", kas vien aizvadītajā nedēļā ar savu ideju par šādu vairogu izgatavošanu ar trīsdimensiju (3D) printeri uzvarēja virtuālajā hakatonā "HackForce", to aģentūrai LETA apliecināja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilzes Aizsilniece.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:20

Jaunākās diskusijas