"Šis ir scenārijs, kāds rādījās murgos"; Bills Geitss jau pirms 5 gadiem brīdinājis par pandēmiju

Baiba Puriņa 30.marts 2020, 16:12
 
AFP / Scanpix / LETA
Uzņēmējs, filantrops, investors un programmētājs Bills Geitss jau 2015. gadā esot vērsis uzmanību uz to, ka būtu nepieciešamas lielākas investīcijas pandēmiju apturēšanā, vēsta CNN.

Geitss jau iepriekš norādījis, ka pasulē pārāk maz tiekot investēts pandēmiju novēršanai.

"Šis ir scenārijs, kāds rādījās murgos," norāda Geitss, kurš par bīstamu pandēmiju sniedza lekciju un publicēja rakstu 2015. gadā. "Es stāstīju, ka mums ir jāinvestē jaunās platformās, lai būtu iespējams ātrāk veikt diagnostiku, ražot zāles un veidot vakcīnas pandēmijas apturēšanai," CNN uzsver Geitss.

Viņš arī norāda, ka kopš publikācijas tikai dažas valstis ir investējušas vakcīnu izgatavošanā, taču nekas daudz neesot darīts, lai zāles pārbaudītu. Geitss uzsver, ka, piemēram, ASV cilvēki ir tik ilgi dzīvojuši bez ievērojamiem slimību uzliesmojumiem, ka pētījumos iestājusies dīkstāve. Tajā pašā laikā valstīs, kuras skāra SARS, jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā darbojušās visefektīvāk, jo sākušas rīkoties, kamēr "skaitļi vēl ir nelieli".

Pēc worldometers.info datiem šobrīd pasaulē ar jauno koronavīrusu inficējušies jau 735 345 cilvēki, bet 34 818 miruši.

Kā zināms, jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Latvijā pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 29 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimuši 376 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kopumā 28 pacienti ārstējas slimnīcās, tai skaitā 25 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu slimības gaitu.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Donalds Tramps svētdien pagarinājis Covid-19 vīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus līdz 30.aprīlim, prasot cilvēkiem arī turpmāk palikt mājās un ievērot sociālo distancēšanos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:55

Jaunākās diskusijas