VIDEO: Jūrmalā izveidota sejas masku šūšanas darbnīca

Viktorija Gabrjuna 31.marts 2020, 10:30
 
Ekrānšāviņš no video
Cilvēki šobrīd nāk klajā ar dažādām iniciatīvām. Piemēram, Jūrmalā izveidota sejas masku šūšanas darbnīca, kurā šuvējas darbojas ar mērķi pasargāt savus tuviniekus un arī apkārtnē strādājošos mediķus, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".

It kā jau nav nekas sarežģīts. Piegrieztne no interneta, kokvilnas audums un vēlme čakli darboties.

Krāsaino virspusi var izvēlēties pēc savas gaumes. Meistare arī izmēģinājusi taisnstūra modeli, kas var sniegt vēl papildu drošību.

“Tai jābūt arī trijām kārtām. Un tad es vēl šuju šeit tādu kabatiņu, tad šeit var ielikt medicīnas materiālu, ko lieto vienreizēji. To var ielikt iekšā tā kā filtriņu. Šis jau sanāk gandrīz kā četrkārtīgs,” teic Daiga Visocka.

Paššūtās maskas iecienījušas Kauguru veselības centra medmāsas un ārstes. “Saprotams, ka tā nepasargās tik ļoti kā standartizētas maskas, kas atbilst FFP2 standartiem. Bet diemžēl tās šobrīd nav pieejamas. Mēs paši savā praksē gaidām jau no februāra - esam gaidītāju rindā. Viņu nav. Tāpēc mēs strādājam ar paššūtām maskām,” teic ārste-rezidente Monta Kārkliņa.

Divu domu vilkt vai nevilkt masku mediķiem nav. Labāk kaut vai ar paššūto masku nekā bez.

“Pirmais, ko tā izdara, - pasargā, lai tas, kas viņu valkā, neinficē citus. Kad tu klepo, kad tu šķaudi, maska aiztur visus tavus sekrētus. Tā nedaudz aiztur arī to, ko tu vari ieelpot. Bet svarīgi ir šo masku mainīt vismaz reizi divās stundās, vai kad tā kļūst mitra. Ja tas notiek ātrāk,” teic ārste-rezidente.

Vienā darba dienā ārste nomaina kādas 3-4 maskas, kas, pārnākot mājās, tiek izmazgātas 60 grādos, izgludinātas ar tvaiku un no rīta atkal tiek liktas uz sejas.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:49

Jaunākās diskusijas