Covid-19: kāpēc dažās valstīs nēsā sejas aizsargmaskas, bet citās nē?

Baiba Puriņa 29.marts 2020, 12:31
 
AP/SCANPIX/LETA
Kamēr Āzijas valstīt sejas aizsargmasku valkāšana koronavīrusa pandēmijas laikā ir ierasta parādība, Eiropā, ASV un Austrālijā cilvēki joprojām staigā, lielākoties, bez sejas maskām. BBC skaidro, kāpēc tā.
Āzijas valstīs, piemēram, Ķīnā, Japānā, Taizemē un Taivānā tiek uzskatīts, ka vīrusu var pārnēsāt arī veseli cilvēki, tāpēc ar masku palīdzību tik pasargāti līdzcilvēki. Daudzās vietās masku valkāšanu kā obligātu ir noteikušas arī vietējās varas iestādes un par to nenēsāšanu tiek piespriesti sodi.

BBC arī skaidro, ka Āzijas valstīs sejas aizsargmasku nēsāšana ir "kultūras iezīme" un pat modes lieta. Piemēram, zīmols "Hello Kitty" pat radīja speciālu sejas aizsargmasku līniju. Šādu aizsargmasku nēsāšana arī darbojoties kā vēstījums par cīņu pret vīrusu.

Tikmēr Rietumu vasltīs sejas aizsargmasku nēsāšana nav pierasta prakse.

Tikmēr Pasaules Veselības organizācija ir skaidri norādījusi, ka sejas aizsargmaskas koronavīrusa pandēmijas laikā ir jānēsā divos gadījumos - ja pats esi apslimis (šķaudi, klepo utt.) vai gadījumos, ja aprūpē Covid-19 slimnieku. Citos gadījumos maskas nav jānēsā, jo tās nepasargā no vīrusa izplatības, kas "ceļo" ar pilienu palīdzību. Tāpēc daudz efektīvāka ir roku mazgāšana.

Tiek arī norādīts, ka, cilvēkiem izpērkot sejas aizsargmaskas, tās būtiski pietrūkst mediķiem, kuriem ir tiešā kontaktā jāsaskaras ar Covid-19 pacientiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:56

Jaunākās diskusijas