Zinātnieki: jaunais koronavīruss mainās lēni, tāpēc vakcīna pret to būs efektīva ilgi

Baiba Puriņa 26.marts 2020, 12:13
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA
Eksperti secinājuši, ka koronavīruss mutējas lēnāk nekā citi vīrusi, kas nozīmējot, ka vakcīna pret to būs efektīva ilgtermiņā, ziņo "Business Insider".

No koronavīrusa lēnā mutācijas procesa esot divi pozitīvi ieguvumi. Pirmkārt, tas nozīmē, ka vīruss ir stabils pašreizējā formā un tāpēc maz ticams, ka kļūs bīstamāks, turpinot izplatīties. Otrkārt, vakcīna pret to būs efektīva ilgu laiku.

Kā norāda koronavīrusa pētnieki, būs nepieciešami vairāki gadi pirms koronavīruss mutēsies tik ļoti, lai būtu nepieciešams izstrādāt jaunu vakcīnu. Šobrīd pasaulē tiek strādāts pie vairāk nekā 40 vakcīnu izstrādes. Lai gan sākti jau pirmie vakcīnu izmēģinājumi arī uz cilvēkiem, eksperti norāda, ka, visticamāk, ātrāk par 2021. gada martu vakcīna nebūs pieejama.

Ģenētiķis Pīters Tīlens norādījis, ka, analizējot 1000 dažādus jaunā koronavīrusa paraugus, atklātas tikai četras līdz 10 ģenētiskās atšķirības starp vīrusu, kas inficējis cilvēkus ASV un orģinālo vīrusu, kas izplatijās Uhaņā.

Visi vīrusi laika gaitā mutējas. Mutācija sadala vīrusus dažādās cilmēs, taču neietekmē tā izplatību. Ģenētiskās kļūdas palīdz zinātniekiem saprast, kā vīrusi tiek nodoti no cilvēka uz cilvēku. Jaunais koronavīruss aktīvi nemutējas un izmaiņas tā genomā parādās salīdzinoši reti. Zinātnieki norāda, ka jaunais koronavīruss mutējas četras reizes lēnāk nekā, piemēram, gripa.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:21

Jaunākās diskusijas