Latvijas zinātnieki cenšas radīt vakcīnu pret koronavīrusu

Viktorija Gabrjuna 26.marts 2020, 10:39
 
ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA
Simtiem laboratoriju visa pasaulē pašlaik strādā pie vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Brīvprātīgi to dara arī pašmāju Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki. Pēc pāris nedēļām jau būšot skaidrs, vai viņu izvēlēta metode darbojas vai ne, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".
Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra divās laboratorijās pie vakcīnas izstrādes kopā strādā padsmit entuziasti. Pašu uzkonstruētā platformā ar mākslīgi radītiem vīrusiem viņi cenšas iemontēt mazu gabaliņu no koronavīrusa.

“Tīri tehniski ir jāpanāk tā saucamo mākslīgo vīrusu jeb vīrusiem līdzīgu daļiņu veidošanos. Jo organisms atpazīst šādas daļiņas kā infekciju un veidojas spēcīga imūna atbilde. Protams, infekciju viņš nekādi nevar izraisīt, jo tas ir augu vīruss,” stāsta Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Andris Zeltiņš.

Mākslīgā gēna inženierijas metodēs esot ķēpīgas un laikietilpīgas. Vidēji vienas vakcīnas izstrāde aizņem 10-15 gadus. Prasības esot ļoti striktas. Cīņa ar koronavīrusu notiek paātrinātā režīmā.

Tomēr Latvijas zinātnieki prognozē, pasaulē pirmā vakcīna pret Covid-19 varētu tikt uzražota labākajā gadījumā uz nākamo ziemas sezonu.

“Pašlaik mēs esam tehniskās izpētes stadijā, pārbaudām, vai šī ideja ir tehniski realizējama. Pirmās indikācijas rāda, ka, iespējams, ka varētu iegūt attiecīgo preparātu, kuru būtu vērts tālāk pārbaudīt dzīvnieku eksperimentos un mēģināt arī uzražot lielākus daudzumus, lai varētu kārtīgi šo vakcīnu izpētīt, pirms viņa dodas uz klīniskiem pētījumiem,” stāsta Zeltiņš.

Tagad zinātnieki gaida bioloģisko materiālu no pacientiem, kas ir saslimuši ar koronavīrusu Latvijā. Atbilstošas sarunas jau ir iesāktas, bet pagaidām nav zināms, kad to atgādās.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:56

Jaunākās diskusijas