Pētījums: koronavīruss kruīza kuģa kabīnēs "dzīvojis" 17 dienas pēc pasažieru nokāpšanas

Baiba Puriņa 24.marts 2020, 12:32
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA
Uz kruīza kuģa "Diamond Princess" koronavīruss esot izdzīvojis vēl 17 dienas pēc tam, kad pasažieri kuģi pametuši, atklājot, ka vīruss uz virsmām var noturēties ilgāk nekā secināts iepriekš veiktos pētījumos, vēsta CNBC.

Pētījumā, ko veica ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (Centers for Disease Control and Prevention), analizētas Japānas un ASV valdību pūles Covid-19 ierobežošanai uz kruīza kuģiem "Diamond Princess" pie Japānas piekrastes un "Grand Princess" Kalifornijā. Uz abiem kuģiem to pasažieriem tika noteikta karantīna, lai apturētu vīrusa izplatību.

Pētījumā konstatēts, ka vīruss uz "Diamond Princess" klāja virsmām "noturējies" līdz 17 dienām. Vīruss, vēl 17 dienas pēc pasažieru nokāpšanas no kuģa, tika identificēts uz dāžadām virsmām gan to pasažieru kajītēs, kuriem bija izteikti simptomi, gan to- kuriem vīrusa simptomi neizpaudās. Taču pētnieki uzsver, ka šie atklājumi neapstiprina, ka vīruss izplatītos ar virsmu palīdzību.

Pirms tam pētnieki ziņoja, ka vīruss uz plastmasas un nerūsējošā tērauda virsmām spēj izdzīvot trīs dienas, bet laika gaitā vīrusa daudzums samazinās.

Jaunā pētījuma mērķis bija noteikt, kā vīruss nodots vairākos kuģos to reisu laikā. Gandrīz 46.5% no visiem inficēšanās gadījmiem uz "Diamond Princesss" bijuši asimptomātiski (bez izteiktiem simptomiem), kas daļēji izskaidro vīrusa "augsto uzbrukuma pakāpi" pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Jau vēstīts, ka uz kruīza kuģa "Diamond Princess", kam koronavīrusa dēļ februārī tika noteikta karantīna Japānas piekrastē, inficēšanās ar "Covid-19" tika konstatēta vairāk nekā 700 cilvēkiem. Kruīza kuģis "Grand Princess", uz kura cilvēkiem apstiprināta inficēšanās ar "Covid-19" vīrusu, martā piestāja Kalifornijas ostā Oklendā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas