Kristīgās akadēmijas rektore sašutusi par policijas rīcību baznīcā

Viktorija Gabrjuna 23.marts 2020, 9:15
 
ILUSTARTĪVS ATTĒLS / Ģirts Ozoliņš/F64
Latvijas Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane sociālajā tīklā Facebook aprakstījusi, ka nācies piedzīvot nelāgu situāciju baznīcā - lūgšanu laikā banzīcas telpās ieradās policists ar mērķi sodīt par likuma nepildīšanu.
Gūtmane raksta, ka ar negatīvu policijas attieksmi nācās saskarties gan viņai, gan priesterim.

"Šorīt cēlos ar saullēktu un braucu uz dievnamu Dievu pielūgt! Neviena cilvēka - saule kā Dieva mīlestības simbols - mierīga un tīra pār visu pilsētu!
Dievnams pustukšs. Visur iezīmētas 2 metru atstatu vietas, kur cilvēkiem jāstāv. Arī pie ikonām tuvāk nevar un neiesaka pieiet. Distances iezīmētas .
Viss ir rūpīgi sakārtots un pareizi. Viss tiešām norit saskańoti ar MK rīkojumu un Tieslietu ministrijas 17. marta lēmumu.
Priesteri kalpo altārī. Plkst. Ir 5.45 no rīta.

Pēkšni ierodas policisti. Lūdz paskaidrot, kāpēc notiek “organizēts pasākums”!
Esmu trāpījusies vińiem “pa rokai“ un labprāt paskaidroju, ka pasākums nav organizēts, ka priesteri kalpo Dievišķo Liturgiju, NEPULCINOT DRAUDZI, un tā nav uzskatāma par religisku darbību, jo atnākuši vien daži cilvēki. Dievnamā ir tikai individuāli apmeklētāji. Telpa łoti plaša Sociālā distancēšanās ir ievērota maksimāli un pāri tai!
Policists - ar izteiktu varasvïra ambīciju un aplombu - “Lūdzu jūsu personas kodu!“
Es pasaku.
Policists: “Ir pārkāpums! Ir jāievēro noteikumi. Man priekšniecība liek, un Es jūs visus tūlīt sodīšu. Izklīdināšu! Sastādīšu administratīvo protokolu. Sods būs 380 eiro.“
Es: “Viss pareizi. Bet nav jau ko izklīdināt. Apelēju pie Jūsu acu skatiena - Bīsties jel Dieva! “
Policists: “Kāda Dieva?... Zvanu savai priekšniecībai!”
Es palūdzu iedot man priekšnieces telefonu, lai varētu paskaidrot situāciju un konfliktēšanas absurdu. Uz šādu lūgumu policists atbild, ka priekšniece plkst. 6. 15 ir nenormāli aizņemta un laika runāties viņai neesot.

Kā tas viss beidzās? Priesteris pierakstīja policista dokumenta datus. Devās altārī turpināt lūgšanas. Manas sajūtas izlasāmas Głinkas “ Noktirnē”." raksta Gūtmane.

Šo situāciju komentējis arī Latvijas katoļu Baznīcas arhibīskaps, metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Viņš lūdz izlasīt Tieslietu ministrijas mājas lapā atrodamo informāciju, kurā ir panāktās vienošanās teksts.

"Sevišķi aicinu pievērst uzmanību pirmajiem diviem punktiem:
1. Dievkalpojuma noturēšana, ko veic garīgais personāls savu pienākumu ietvaros, bet nepulcina uz to draudzi, nav uzskatāma par reliģisko darbību pulcējoties minētā rīkojuma 4.5.punkta izpratnē.
2. Dievnami netiek slēgti individuāliem apmeklētājiem, tomēr reliģisko norišu vietās ir atļauts atrasties tikai tādam cilvēku skaitam, kas ļauj stingri ievērot sociālo distancēšanos, turklāt nepārkāpjot maksimāli noteikto cilvēku skaitu, kas ir 50 cilvēki vienlaikus. Ja dievnama platība nenodrošina atbilstošas distances ievērošanu 50 cilvēkiem, tad cilvēku skaits tiek attiecīgi samazināts.
Šo tekstu laikam derētu turēt pie rokas un parādīt tiem, kuri sāk apgalvot, ka dievkalpojumi nav atļauti," raksta Stankevičs.

Tikmēr Gūtmane piebilst, ka policists apgalvoja, ka šī vienošanās esot atcelta.

"“Policists teica, ka IR JAUNS MK RĪKOJUMS”, es vaicāju - “ pa kuru laiku, lūdzu, nosauciet dokumenta numuru un datumu”. Viņš nevarēja, bet zvanīja priekšniecei, tā teica, ka jāizklīdina cilvēki. Ka esot jāsaņem administratīvs sods. Tad es pie sevis, bet tā, lai abi policisti var dzirdēt teicu - “ labi, es tad zvanīšu tieslietu ministram.” Žesti kļuva mierīgāki. Acu skatiens klusāks un bailīgāks. Atļāva priesterim pierakstīt vārdu, un draudēdams, ka sods un kaut kādi īpaši paskaidrojumi tik un tā būšot jāraksta, aizgāja. Jauni puiši. Iekšējā sajūta bija , ka tendence - “ ir jāsoda! “ bija iepriekš nolemta. Jo pilnīgi neiedziļinājās un reālo situāciju nevērtēja," piebilda Gūtmane.

Stankevičs uzskata, ka šī situācija jārisina ministru līmenī, jo "labā roka nezina ko dara kreisā".

Jāpiebilst, ka 2020. gada 17. martā, Tieslietu ministrijā notika sanāksme ar reliģisko savienību (baznīcu) pārstāvjiem, ar mērķi pārrunāt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un saistībā ar to ieviestos ierobežojumus.

Sanāksmes laikā tika uzsvērts, ka arī krīzes laikā iedzīvotājiem ir nepieciešama garīgā aprūpe, ko sniedz reliģiskās organizācijas, tomēr tika uzsvērti arī nepieciešamie ierobežojošie un piesardzības pasākumi, ņemot vērā COVID-19 straujo izplatīšanos.

Sanāksmē tika panākta vienota izpratne par nepieciešamību ievērot valstī noteiktos ierobežojumus, vienojoties par šādu rīcību Ministru kabineta š.g. 12.marta rīkojuma Nr.103 izpildē:

1. Dievkalpojuma noturēšana, ko veic garīgais personāls savu pienākumu ietvaros, bet nepulcina uz to draudzi, nav uzskatāma par reliģisko darbību pulcējoties minētā rīkojuma 4.5.punkta izpratnē.

2. Dievnami netiek slēgti individuāliem apmeklētājiem, tomēr reliģisko norišu vietās ir atļauts atrasties tikai tādam cilvēku skaitam, kas ļauj stingri ievērot sociālo distancēšanos, turklāt nepārkāpjot maksimāli noteikto cilvēku skaitu, kas ir 50 cilvēki vienlaikus. Ja dievnama platība nenodrošina atbilstošas distances ievērošanu 50 cilvēkiem, tad cilvēku skaits tiek attiecīgi samazināts.

3. Reliģiskās organizācijas publiski aicinās ticīgos "palikt mājās", pēc iespējas atturoties no publisku vietu, tai skaitā, baznīcas apmeklējuma, reliģiskās darbības veikšanai izmantojot attālinātos dalības veidus. Jo īpaši tas ir attiecināms uz personām, kas atrodas riska grupā.

4. Tieslietu ministrija nodrošinās nepieciešamo atbalstu, lai reliģiskās organizācijas varētu veikt savu darbību, vienlaikus respektējot noteiktos ierobežojumus.

Gan ministrijas, gan reliģisko savienību (baznīcu) pārstāvji pauda vienotu nostāju par nepieciešamību vairot sociālo atbildīgumu, aicinot ļoti piesardzīgi vērtēt veselības riskus katru reizi, kad notiek saskarsme ar citiem cilvēkiem, un aicināja izmantot šo sociālās distancēšanās laiku, pievēršoties savai garīgajai izaugsmei.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:55

Jaunākās diskusijas