Latvieši par situāciju Itālijā: Neticējām, ka būs tik traki

Rita Lazda 16.marts 2020, 11:42
 
imago images/Xinhua/SCANPIX/LETA
Laikā, kad koronavīruss "Covid-19" plosījās Ķīnā, iespējams, vien retais pieļāva domu, ka kas līdzīgs var atkārtoties Eiropā. Šobrīd vissmagākā situācija ir Itālijā, kur vēl svētdien reģistrēts lielākais dienas laikā no "Covid-19" mirušo skaits kopš uzliesmojuma sākuma 20.februārī, upuru skaitam kopš sestdienas pieaugot par 368. Latvieši Itālijā saviem tautiešiem pastāstījuši, kā tad jūtas šajā karantīnas laikā.

Sociālā tīkla facebook domubiedru grupā "Latvieši Itālijā" atrodami desmitiem komentāri par situāciju koronavīrusa "Covid-19" vissmagāk skartajā Eiropas valstī Itālijā.

"Itālijā situācija ir izgājusi ārpus rāmjiem, lielā mērā pateicoties visām antipanikotāju aktivitātēm soc-tīklos. Pateicoties (itālijā lieto nesmukus vārdus šeit), tagad sēžam mājās visi un viss ir apstājies! Latvijas valdība ir pieņēmusi patreiz vispareizākos lēmumums, lai pie jums nekas tāds nenotiktu! Lūdzu, lūdzu, neklausieties un neizplatiet jebkādu fake news, apšaubāmus datus un sazvērestības teorijas - tā smadzenes pašiem var "uzsprāgt". Pirms noticēt - pārbaudiet oficiālos ziņu avotos. Pirms šērot kādus ciparus vai %, salīdziniet vispirms ar oficiāli pieejamiem datiem un sarēķiniet paši, cik un vai šis info ir patiess. Sekojiet norādījumiem, un viss būs labi! Visiem sadarbojoties vīrusa vilnis pāries pāri maigi un mēreni, un neviens bez vajadzīgās medicīniskās palīdzības netiks atstāts, kas arī ir mērķis visām šīm aktivitātēm," norāda kāda latviete Itālijā.

"Tieši tā arī notiek. Nedēļu atpakaļ arī mēs neticējām, ka ir tik traki, tāpēc saudzējiet sevi," uzsver kāda cita tautiete.

"Esmu Lombardijas reģionā. Valdības lēmums slēgt valsti bija liels pārsteigums, jo nekas neliecināja par to, ka situācija varētu būt tik nopietna. Dzīve ritēja normāli.Kāpēc šāds lēmums, ja reiz visur pieejama informācija, ka nav nemaz tik nopietns šis vīruss? Es arī nesapratu kāpēc tāda panika un pārspīlējumi. Līdz saņēmu informāciju no slimnīcām. Jā, procentuāli akūto un letālo gadījumu ir maz, bet pietiek pārvērst šos procentus cilvēkos un bilde mainās. Intensīvās aprūpes nodaļas un reanimācija netiek galā ar šo paaugstināto cilvēku skaitu. Nav vietu visiem. Ārstu trūkst, arī aparatūras asistētai elpošanai. Bieži ārsts ir neapskaužamā situācijā, kad jālemj, kuram pacientam dot iespēju dzīvot, kuram nē. Jā, nevajag paniku, bet nedz arī vieglprātību. Katram šajā situācijā jāiegulda sava daļa. Ja tiek ieteikts palikt mājās, paliekam mājās," norāda kāda cita komentētāja.

"Jā, pievienojos visam iepriekš rakstītajam, situācija ir ļoti smaga, bet panikas nav! Itāļi ir malači un mēs visi tiešām ticam, ka drīz tas murgs beigsies un atkal varēsim baudīt, sauli, jūru un mīļo skaisto Itāliju."

"Dzīvoju Lombardijā. Pazīstu puisi , kurš strādā slimnīcā. Pēc viņa teiktā situācija ir tiešām katastrofāla. Vins dabū strādāt vairākas maiņas no vietas, jo trūkst personāla. Un viņš ļoti dusmojos uz tiem, kuri saka ka tā esot ‘veco cilvēku slimība’. Tikai pagājušajā naktī vien esot ievesti 4 cilvēki zem 40 gadiem ļoti kritiskā stāvoklī. Panikai nē, veselajam saprātam jā," situāciju raksturo latviete Itālijā.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka salīdzinot ar sestdienu, mirušo skaits Itālijā pieaudzis par vairāk nekā 25% līdz 1809, bet inficēto skaits pieaudzis par 17% līdz 24 747. Mirstības līmenis Itālijā ir īpaši augsts, sasniedzot 7,3%.

Intensīvajā aprūpē ievietoto pacientu skaits pieaudzis par aptuveni 10% līdz 1672.

Lombardijas reģions ap Milānu ir uzliesmojumā vissmagāk skartais reģions ar 13 272 inficēšanās un 1218 nāves gadījumiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:49

Jaunākās diskusijas