Pat 7! Iedzīvotāji informē, cik agri šogad sākusies ērču sezona

Rita Lazda 25.februāris 2020, 17:41
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency
Lai gan teorētiski februāris ir ziemas mēnesis, šogad ne no sniega, ne šim gadalaikam raksturīgā aukstuma ne miņas. Iespējams, tieši tas ir iemesls, kāpēc dabā manāmi aktīvākas arī kļuvušas ērces.
Sociālā tīkla facebook grupā "Suņu un kaķu mīļi" Agrita publicējusi foto, kurā redzams, ka sauja ir pilna ar ērcēm. "Šīs skaistules es šodien nolasīju runčelim. Vēl trīs palika, jo sataustīju maziņas. Februāra pirmajā nedēļā viņam tika pretērču ampula skaustā. Un, gandrīz katrai lielajai ērcei pie vēdera piesūkušies maza ērce, kurā itin viegli no lielās ērces atkabinās, un dodas savā dzīvē, ja viņai tā iegribas. Tāda, lūk, mums jauka ziemiņa," ar šādu informāciju publicēto foto papildinājusi tā autore. Vēl kāda cita komentētāja norādījusi, ka arī savam mīlulim "nocēlusi" jau septiņas ērces.

Foto autors A.Priedīte / Ekrānšāviņš no facebook

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka pasaulē izplatīti vairāki simti dažādu ērču sugu. Latvijas mežos un krūmājos sastopamas divas epidemioloģiski nozīmīgas, ārēji līdzīgas ērču sugas - suņu un taigas ērces. Suņu ērces sastopamas gandrīz visā Latvijas teritorijā, bet retāk tās austrumu daļā, kur izplatītas taigas ērces.

Ērcēm vispiemērotākās ir mitras un ēnainas vietas, tāpēc tās vairāk sastopamas jauktu koku mežos ar labi attīstītu pamežu. Daudz ērču ir nekoptās meža audzēs ar ievērojamu lapu koku, īpaši alkšņu, piejaukumu, bet maz - sausos skrajos priežu silos. Tās nereti sastopamas arī ilggadīgi nekoptās un krūmiem aizaugušās pļavās. Aktīva (uzbrukumam gatava) ērce parasti sēž uz zāles stiebra apmēram 10 cm augstumā (maksimāli - līdz 1m augstu) no zemes, gaidot, kad garām ies piemērots upuris. Ērces attīstība no olas līdz pieaugušai ērcei ilgst 2 - 3 gadus un šajā laikā tā izaug no dažām milimetra desmitdaļām līdz pat 4 mm.

Piesūcoties ērce caur atskabargaino snuķīti ielaiž koduma brūcē siekalas. Tajās ir vielas, kas mazina sāpes un neļauj asinīm sarecēt. Parasti cilvēki ērces kodienu nejūt, tādēļ iespējams, ka ērce nokrīt, pirms tā pamanīta. Ērces sākuma attīstības stadijās, to niecīgo izmēru dēļ, ir grūti saskatīt. Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem var būt ievērojami garāka. Ērces kļūst aktīvas, ja gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5°C.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:56

Jaunākās diskusijas