Soctīklos pauž aizdomas: Misānes atbalsta kampaņu veido PR aģentūra, publikācijas medijos ir pirktas

tautaruna.lv 20.februāris 2020, 13:41
 
Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency
Sociālajos tīklos izcēlusies diskusija saistībā ar Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietu. Tiek pausti viedokļi, ka Kristīnes atbalsta kampaņu veido sabiedrisko attiecību aģentūra un publikācijas medijos ir nopirktas.

"Saprotu, ka kampaņu „Misānes lieta“ Latvijā rīko sabiedrisko attiecību jeb PR aģentūra „Repute“. Šāda kampaņa (ar visiem piketiem, apmaksātām publikācijām medijos, žurnālistu braucieniem, politiķu lobiju) izmaksā desmitiem 1000 eiro. Kurš ir tik bagāts, lai to finansētu?" mikroblogošanas vietnē Twitter raksta mediju eksperte, žurnāliste Sandra Veinberga.

"Melu karuselis turpina griezties. Šis vājprāts pirmām kārtām ir mediju atbildība, kuri nenošķir PR materiālus, apmaksātu rakstus no žurnālistu darba. Atspēkojumi jāizplata caur soctīkliem. Šeit kārtējais materiāls no tēmas "Ko mediji Tev nestāsta". Šoreiz par to, ka "nav kamielis" jātaisnojas Saeimas deputātam Andrejs Judins. Jācer, ka deputātiem notiekošais liks kārtīgāk piestrādāt pie mediju likuma un mediju tiesas. Tas mediju tiesībsarga izstrādājums, kas tagad ir izveidots, neglābs situāciju. Tieši otrādi, tas ir izdevēju organizēts un viņi ir ieineresēti peļņā. Vai no kliķšķiem, vai no PR aģentūras honorāriem - tas viņiem vienalga. Vienalga nevajadzētu būt deputātiem, jo tā patiešām varam pazaudēt valsti. Un nē, cienītie, juristi šo likumu nesakārtos. Ja nepiesaistisiet tiešām zinošus mediju zinātniekus, profesionāļus, tad nekas tur nesanāks," uzskata žurnāliste Iveta Buiķe, kura atsaukusies uz Judina komentāru par "Neatkarīgās" interviju ar juristi Baibu Rudevsku.

Uz izskanējušajiem viedokļiem reaģējusi arī "Repute" pārstāve. "Kad iepazināmies ar Mārīti Batraku, protams, sākotnēji uztvērām viņu kā klientu. Melotu, ja tagad ar putām uz lūpām apgalvotu, ka uzreiz izlēmām, ka Kristīnes Misānes lieta kļūs par mūsu pro bono projektu. Tad sākām strādāt un sapratām - mēs pat nespētu no šīm sievietēm paņemt naudu par mūsu konsultācijām un darbu. Un ne jau tikai tāpēc, ka pašas sievietes un mātes. Vienkārši, kad cilvēks ir nepatikšanās līdz ausīm, tad vēl viņu “finansiāli” izģērbt nav ētiski. Mūsuprāt. Kad zvanījām un runājām ar medijiem, tā arī teicām - šis ir mūsu pro bono projekts. Un tieši šis aspekts ir galvenais sabiedrisko attiecību un mediju vides stūrakmens. Saruna un saturs. Pamatota un medijam atbilstoši profesionāli sagatavota informācija. Mēs - informējam, savukārt medijs šo informāciju pārbauda un izanalizē. Izlemjot, publicēt to vai nē. Jā, mēs nebijām gaidījuši tik milzīgu atbalstu no medijiem. Un, jā, mēs esam lepnas par mūsu žurnālistiem. Tāpēc Sandras Veinbergas un Ivetas Buiķes ieraksti patiesībā ir spļāviens sejā De Facto komandai un LTV Ziņu Dienests, Žurnāls IEVA, Neatkarīgā Rīta Avīze, TVNET un Delfi.lv komandām un daudziem citiem," uzskata Iveta Dzērve.

"“Medijiem samaksāts un visi mediji uzpirkti” ir, atvainojos, aprobežota domāšana. Un piedodama tikai tiem, kam vispār nav izpratnes ne par mediju, ne sabiedrisko attiecību nozarēm. Piemēram, I. Buiķes izpratnes apliecinājums: “Ir pēdējais laiks mūsu politiķiem beidzot sakārtot mediju nozari, citādi 2. pārņems valsti.” Spēcīgi teikts! Jāatzīst gan, ka bārstot tik ļoti mēslos izmērcētas pērles, kā izdevies abām kundzēm, tiek diskreditētas divas nozares - mediju un sabiedrisko attiecību. Diemžēl, un, par šo man ir visvairāk skumji, šis ir spļāviens sejā arī visiem Kristīnes Misānes atbalstītājiem, kas paši organizēja atbalsta grupas un piketus. Zvanīja, rakstīja, sūtīja, brauca un organizēja. Nesavtīgi - darba dienu rītos un vakaros, naktīs un brīvdienās. Taču, kā izrādās, šī milzīgā sabiedrības daļa, pēc Buiķes domām, ir “lētticīgi muļķi”. Citēju: “Konstatēju, cik daudz pie mums ir lētticīgu muļķu vienkāršajā tautā un t.s inteliģences starpā”, secina publiciste I. Buiķe"

Jau vēstīts, ka Dānijas tiesa ceturtdien apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai, vēsta aģentūra "Ritzau".

Šādu lēmumu ģenerālprokurors Jāns Rekendorfs pieņēmis, jo Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas izdeva Eiropas apcietinājuma orderi pret Misāni un nosūtīja Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai.

Sagaidāms, ka Misāne tiks izdota Latvijai, kur viņa atzīta par aizdomās turēto par izvairīšanos no tiesas vai bāriņtiesas nolēmuma, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un par dokumenta viltošanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:48

Jaunākās diskusijas