Ogres prāvests detalizēti pastāsta par to, kā VID "iebruka" baznīcās

Viktorija Gabrjuna 20.februāris 2020, 14:30
 
Ilustratīvs attēls / Inga Nestere/F64
Ogres katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs sociālajā tīklā Facebook detalizēti izstāstījis, kā 2019.gada jūnija sākumā Valsts Ieņēmumu dienesta darbinieki "iebruka" vairākās Latvijas baznīcās, konfiscējot naudu. Lai gan prokuratūra uzdevusi tiesai atdot atpakaļ Ogres ticīgajiem izņemto naudu, taču tā baznīcai joprojām nav atdota.

Kā skaidro Bojārs, 2019. gada 5. jūnijā vairākās katoļu baznīcās Latvijā notika Valsts Ieņēmuma dienesta prokuratūras kratīšanas (juridiski - laupīšanas) darbības.

"Katoļu Baznīcas dzīvē, vispār pat pasaules mērogā īpašs vēsturisks notikums.


Liecinieki skaidro, ka 5. jūnijā gājuši uz Svēto Misi (dievkalpojumu) Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā pulksten 06.25, kad bruņoti vīri - melnās brillēs, bruņu vestēs, ar pistolēm - ielenkuši baznīcu no ārpuses. Divi līdzīgi vīri, nestādoties priekšā, pieprasīja uzrādīt personas apliecinošu dokumentu, attiecīgi datus pierakstīja savā mobilajā telefonā. Uz apmeklētāju jautājumu, kad varēs ieiet baznīcā, jo pulksten 7.00 Viņa Eminence kardināls Jānis Pujāts vadīs Svēto Misi, atbilde bijusi: dievkalpojums nenotiks, dievnama kratīšana ilgs līdz pulksten 14.00. Sievietēm tika pārbaudītas somiņas. Arī kardināls savā iesniegumā norāda, ka ir neizpratnē par notikušo patvaļīgo rīcību un viennozīmīgi uzskata, ka tas ir cilvēktiesību pārkāpums," par notikušo stāsta Bojārs.

Viņš uzsver, ka kratīšanas laikā tika izņemta nauda.


"Kratīšanas rezultātā draudzes prāvestam Mārim Zviedrim no baznīcas seifa tika nolaupīta intenciju (ziedojumu par Svēto Misi) nauda, draudzes ziedojumi (savākti dievkalpojuma laikā no apmeklētājiem un ziedojumu kastītēm), kā arī divu vecu cilvēku bēru nauda - parakstītā aploksnē ar norādījumiem, kā jārīkojas ar bēru naudu," pausts ierakstā.

Taču, kā izrādās, vienlaicīgi VID kratīšana notikusi arī citā dievnamā.

"Vienlaicīgi 5. jūnijā pulksten 7.18 Ogres Svētā Meinarda Romas katoļu baznīcas telpās (Meža prospekts 1., Ogre) kratīšanas (laupīšanas) darbības veica VID prokuratūras vecākās izmeklētājas Sandras Priedes uzdevumā VID vecākais izmeklētājs Dairis Veide, piedaloties galvenajam inspektoram Aldim Drankam un inspektoram Mārim Majoram, viņš uzturējās vairāk pie izejas durvīm. Kratīšanas rezultātā no draudzes seifa tiek nolaupītas Svētā Gregora Mises intencijas (6610.00 eiro) un draudzes naudas līdzekļi (8720.00 eiro), kā arī draudzes datora sistēmbloks, draudzes kristību, laulību un mirušo reģistrācijas žurnāli.


Protokola beigās kā piezīmi norādīju, ka izņemtā nauda vitāli nepieciešama draudzes rēķinu kārtošanai un tās atdošana risināma iespējami ātri. Diemžēl ir 2020. gada 11. februāris, bet nolaupītā nauda atdota nav.


2019. gada 23. augustā vecākā izmeklētāja Sandra Priede paziņoja par aresta uzlikšanu naudas summai 15330.00 eiro. To ir apstiprinājusi 22. augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas izmeklēšanas tiesnese D. Suipe.

Tiek atklāts, ka tagad prokuratūra uzdevusi tiesai atdot atpakaļ Ogres ticīgajiem savulaik Valsts ieņēmu dienesta (VID) no baznīcas seifiem izņemto naudu.


"2019. gada 17. oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore Ilona Minajeva Sandrai Priedei norādīja uz viņas pieņemtā lēmumā kļūdām, ka kratīšanas rezultātā izņemtais (nolaupītais) būtu jāatgriež draudzei.

Vēl jāpiebilst, ka Ogrē kratīšanas akcija sākumā nemaz nebija paredzēta, bet, ņemot vērā Sandras Priedes ierosinājumu veikt arī Ogrē laupīšanas akciju, tiesnese Anna Mihailova piekrita un deva zaļo gaismu. Visa lietas būtība, milzīgā nevajadzīgā skaidrošanās (sarakstes formā) uz daudzām lapām ir saistīta ar Salaspils Romas katoļu draudzi, kurā ir it kā nopietnas problēmas, par kurām Ogrei nekas nav zināms un nav nekādu sakaru, jo tur, kā katrā draudzē, ir savs prāvests. Līdz ar to konkrētās draudzes prāvests ir atbildīgs par savu darbību - ne tikai par pastorālo, bet arī par saimniecisko.


2019. gada 30. oktobrī Krimināllietu tiesas kolēģijas kancelejas vadītāja R. Čalmane paziņoja Ogres draudzei, ka materiāli par aresta uzlikšanu nolaupītajai mantai atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.


2019. gada 16. decembrī tika saņemta informācija, ka VID prokuratūras virsprokurore G. Biezuma ir materiālus izskatījusi un 2019. gada 13. decembrī pieņēmusi lēmumu par aresta atcelšanu mantai (naudas līdzekļiem 15330.00 eiro), atdodot to Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijai. Lēmuma izpilde uzdota vecākajai izmeklētājai Sandrai Priedei, šo lēmumu parakstījis virsprokurora vietnieks G. Krieviņš. Kā jau norādīju, līdz 2020. gada 11. februārim lēmums nav izpildīts," savā ierakstā uzsver prāvests.

Kā tika ziņots medijos pagājušā gada jūnijā, VID veicis kratīšanu vairākos katoļu baznīcas dievnamos, kas saistīta ar aizdomām par likumam neatbilstošu ziedojumu izmantošanu. Izmeklēšanas procesā arestēto nebija.

Viens no veikto kratīšanu iemesliem esot saistīts ar automašīnas iegādi pirms vairāk nekā pieciem gadiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas