Bieži neredzēsi! Mežā Viļakā iemūžināts balts alnis

Rita Lazda 17.februāris 2020, 19:21
 
REUTERS/SCANPIX/LETA
Jau vairākkārt esam vēstījuši, ka ārpus Latvijās ārēm ne reizi vien iemūžināti meža zvēri, kuru kažoks ir nevis ierastajās krāsās, bet pilnīgi balts. Šāds albīns alnis februāra sākumā manīts arī mežā Latvijas pierobežā Viļakā.
"Tas ir kaut kas unikāls. Man patīk. Šādu dabas brīnumu negadās bieži redzēt," uzņemto video, kurā patiešām redzams albīns alnis komentē kāds tā apskatītājs.

Video autors Kaspars uzņemtos kadrus ar dzīvnieku sociālajā tīklā facebook ievietojis šī gada 2.februārī. Līdz šim brīdim tas skatīts vairāk nekā 120 reižu.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, tad albīnisms ir ģenētisks defekts — slimība, ar kuru cilvēki vai dzīvnieki jau piedzimst. Šim defektam ir raksturīgs pigmenta melanīna trūkums matos, acīs un ādā. Defektu izraisa mutācijas gēnos, kas atbildīgi par fermenta tirozināzes sintēzi — šis ferments nepieciešams, lai veidotos melanīns. Indivīdus vai dzīvniekus, kuriem ir albīnisms, sauc par albīniem.

Albīni dzīvnieki ir vairāk apdraudēti no plēsīgajiem dzīvniekiem, jo tie atšķirībā no saviem sugas brāļiem, nespēj noslēpties no ienaidnieka gaišā izskata dēļ. Tos arī atgrūž citi sugas pārstāvji, tāpēc tie nespēj vairoties.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas