FOTO: Uz lauka Latvijā manīts milzīgs skaits zosu

Rita Lazda 18.februāris 2020, 18:49
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Lai gan nav nekas neierasts uz laukiem Latvijā manīt zosis, dzērves vai kādus citus putnus, šoreiz pārsteigumu raisījis fakts, ka šie putni milzīgā skaitā manīti jau februārī.
Kā raksta kāds mikroblogošanas vietnes twitter lietotājs, tad šonedēļ uz lauka uz dienvidiem no Nīcas manītas pat 4000 sējas zosis. Tikmēr kāds cits komentētājs norāda, ka šie putni neierasti agri manīti arī Zviedrijā. Tas noticis jau pirms trim nedēļām.

Kā liecina informācija mājaslapā putni.lv, tad konkrētā putnu suga ir parasti caurceļotāja pavasarī un rudenī. Latvijā sastopamas divas pasugas - taigas sējas zoss A.f.fabalis un tundras sējas zoss A.f.rossicus. Skaitliski masveidīgākā ir tundras sējas zoss. Nominālā pasuga sastopama ievērojami mazākā skaitā. Atsevišķi īpatņi vai nelieli bariņi novēroti ziemas mēnešos jau kopš XX gs. beigām. Iespējams, ka dažos gadījumos tie arī sekmīgi pārziemoja.

Tikmēr jāatceras, ka šī nav pirmā reize, kad iedzīvotāji Latvijā vēsta par neierasti agriem pavasara vēstnešiem. Jau pirms Ziemassvētkiem rakstījām, ka Rīgā uzziedējušas sakuras, citviet mežos zied vizbulītes, bet vietām atvērušies pat rododendru ziedi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas