Uhaņā kā kara zonā! Latviete Līva stāsta, kāpēc steidza pamest Ķīnu

Rita Lazda 13.februāris 2020, 9:00
 
AFP/SCANPIX/LETA
"Uhaņā ir kā kara zonā – saslimušo skaits ļoti ātri pieaug," tā situāciju jaunā koronavīrusa epicentrā latvietei Līvai, kura nu jau Ķīnu pametusi, raksturojusi kāda ārste. Līva arī atklājusi iemeslus, kāpēc ar vīru nolēma doties prom no tālās valsts.

Liepājniece Līva Hamonda jau 10 gadus dzīvo Ķīnā un strādā par skolotāju. Precējusies, audzina meitiņu un ir grāmatas ”Stāsti Latvijai. Par mums, kuri aizbrauca” idejas autore. Šobrīd Līva ar ģimeni pārcēlusies uz vīra dzimteni Kanādu, vēsta portāls "liepājniekiem.lv"

Sarunā ar mediju viņa neslēpj, ka plāns doties prom no Ķīnas uz Kanādu ar vīru bijis jau sen. "Decembra beigās Ķīnas plašsaziņas līdzekļos parādījās pirmās ziņas par nezināmu vīrusu un līdz janvāra vidum tas eskalējās pietiekami tālu, lai mēs izceļošanas plānus paātrinātu un dotos prom. Visu janvāri aktīvi sekojām līdzi vīrusa attīstībai valstī un mēneša otrā pusē jau sākām domāt par aizbraukšanas iespējām. Nopietnākā saruna man ar vīru bija sestdien, 25.janvārī. Izlēmām vēl nedēļu nogaidīt, skatīties, kas notiek un nepieciešamības gadījumā iegādāties aviobiļetes. Taču viss notika daudz ātrāk. Agrā svētdienas rītā, uzreiz pēc mūsu sarunas, vīrs mani pamodināja un teica: “Klau, es pērku biļetes uz Kanādu, lidojam otrdien, ko saki?” Piekritu nedomājot. Cēlām no skapjaugšas koferus, kuros salikt pašu nepieciešamāko. Izlidojām 28.janvārī no Šendženas,” par piedzīvoto medijam stāsta Līva.

Viņa arī sazinājusies ar pazīstamu ārstu Uhaņā, kur vīruss uzliesmoja, un jautājusi, cik tas ir nopietni, un vai labāk nebūtu doties prom. Daktere atbildējusi, ka labāk tomēr būtu aizbraukt uz dažiem mēnešiem. Ārste arī izteikusies, ka Uhaņā ir kā kara zonā - saslimušo skaits ļoti ātri pieaug.

Līva arī norāda, ka sejas aizsargmaskas Ķīnā izpirktas mežonīgā ātrumā. Turklāt, ja tādas izdodas atrast, tad jāšķiras no teju par 500% lielākas summas nekā iepriekš. Arī pārtiku veikalos izpirkta pilnībā. Šendženā, kas ir Ķīnas pats dienvidu gals, pašreiz apsardze pie māju vārtiem reģistrējot visus, kas ierodas un aiziet. Ieeja neesot atļauta nevienam, kas tur nedzīvo. Pagalmi, lifti un kāpņu telpas regulāri tiekot dezinficētas. Temperatūru cilvēkiem mērot arī visās metro ieejās un izejās, kā arī pie veikalu ieejām. Drošības pasākumi ar katru dienu tikai pastiprinoties, medijam norāda Līva.

Jau vēstīts, ka šobrīd Ķīnā tagad ir apstiprināti 44 653 koronavīrusa infekcijas gadījumi. Mirušo skaits koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumā ir pieaudzis līdz vismaz 1113.

Avots: portāls liepājniekiem.lv

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:35

Jaunākās diskusijas