Koronavīrusa draudi: Ķīnā dzīvojošais latvietis stāsta par situāciju

Rita Lazda 29.janvāris 2020, 11:49
 
AP/SCANPIX/LETA
Jau vairāk nekā nedēļu teju visi pasaules mediji satraukti vēsta par situāciju Ķīnā, kur pēc saslimšanas ar jauno koronavīrusu dzīvību zaudējuši 132 cilvēki, bet inficējušies vairāk nekā 5900. Savu novērojumu par notiekošo Ķīnā publicējis arī tur strādājošais latviešu basketbola treneris Kristiāns Broks.

Pirms dažām dienām K.Broks sociālajā tīklā facebook publicējis ierakstu, kurā informē, ka šobrīd atrodas Pekinā. "Ja varam ticēt informācijai masu medijos, tad vīruss ir izplatījies no jūras velšu vairumtirdzniecības tirgus Uhaņā (pēc Wikipēdijas 6. lielākā Ķīnas pilsēta), kurā nelegāli arī tirgoti eksotiskie dzīvnieki un to gaļa. Viss sācies no sikspārņiem, bet čūskas ēd sikspārņus un cilvēki ēd čūskas (ne visi, bet daļa mēdz to darīt, it īpaši Ķīnā). Zinot to, ka Ķīnā ir 1.4 miljardi cilvēku un katrs grib izdzīvot un katrs to dara kā māk, kā arī katru tirgotavu un katru pārdevēju izkontrolēt nav iespējams tik lielā valstī, tad šaubām par informācijas ticamība par vīrusa izcelsmi šādā veidā nevajadzētu būt," norāda ieraksta autors.

"Lielākā cilvēku migrācija pasaulē...Šobrīd Ķīnā ir Jaunais Gads (zīmīgi, ka Žurkas gads) un ļoti daudz cilvēku brauc apciemot savus radus un ģimenes ārpus lielajām pilsētām vai brauc atpūsties uz siltākām vietām. Šīs ir divas "klusākās" nedēļas lielpilsētās visa gada laikā. Pateicīgāka (cik nu tas pateicīgs var būt) brīža vīrusa kontrolei nav. Jautājums kā ar vīrusa "savaldīšanu" veiksies, kad lielās cilvēku masas sāks atgriesties atpakaļ šajā 20-25 miljonu pilsētā."

"Es domāju, ka Ķīna tiks galā ar šo problēmu, visa Uhaņas pilsēta ir noslēgta, cilvēki ārā netiek. Ir arī vismaz 1 latviešu studente Uhaņā un viņa padalās ar informāciju Ķīnas latviešu čatā. Cik dzirdēts rīt arī Pekinā sabiedriskais autobuss nekursēs, bet par metro tiks lemts. 9 no 10 cilvēkiem (pievienojos viņu pulkam) velk maskas, lai nodrošinātos pret vīrusu, lai gan eksperti saka, ka ne vienmēr maska varot pasargāt no vīrusa. Ir atcelti Ķīnas Jaunajam Gadam veltīti pasākumi, slēgti tūrisma objekti. Pie metro ieejas ar man nezināmu aparātu cilvēki baltos skafandros mēra ķermeņa temperatūru... Ķīniešu patriotiskais gars un ziedošanās valsts labā ir kaut kas apbrīnas vērts," raksta Kristiāns.

Viņš arī informē, ka šobrīd uz vienu vai diviem mēnešiem atceltas arī Ķīnas augstākās līgas basketbola spēles.

"Man personīgi individuālās treniņu nodarbības turpinās, tādā apmērā, cik nu tas ir iespējams Jaunajā gadā un kad Valdība aicina cilvēkus bez vajadzības doties ārā no mājām. Lielākā daļu basketbola zāļu visticamāk būs slēgtas uz pāris nedēļām."

Jau vēstīts, ka jaunākā informācija liecina, ka Ķīnas nacionālā veselības komisija trešdien bija ziņojusi par 26 jauniem nāves gadījumiem un vairāk nekā 1400 apstiprinātiem jauniem infekcijas gadījumiem.

Smagā akūtā respiratorā sindroma (SARS) epidēmijā 2002. un 2003.gadā tika apstiprināti 5327 infekcijas gadījumi kontinentālajā Ķīnā. SARS epidēmijā nomira vairāk nekā 770 cilvēku visā pasaulē, tai skaitā 349 kontinentālajā Ķīnā.

Daži eksperti ir atzinīgi novērtējuši Pekinu par straujāku reakciju un lielāku atklātību par jauno vīrusu salīdzinājumā ar tās rīcību SARS krīzē.

Japāna un ASV trešdien evakuēja savus pilsoņus no koronavīrusa uzliesmojuma epicentra - Hubei provinces administratīvā centra Uhaņas pilsētas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:57

Jaunākās diskusijas