VIDEO: Vecāki ceļ trauksmi par situāciju Rīgas bērnudārzos

tautaruna.lv 18.janvāris 2020, 15:41
 
F64
Rīgas domes mājaslapā šobrīd publicētas 77 vakances pirmsskolas izglītības skolotājiem. Daļa no tiem attiecas uz Pierīgas pašvaldībām, taču viskritiskākais pedagogu trūkums bērnudārzos ir tieši galvaspilsētā, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Vecāki norāda, ka situācija Rīgas dārziņos nu jau kļuvusi kritiska.

Pedagogu trūkums ir tik liels, ka grupiņas tiek sadalītas. Bērni tiek sadalīti mazākās grupiņās un pievienoti pie citām grupām. Kā norāda vecāki, iestādes vadība un pedagogi dara visu iespējamo, taču darba roku trūkums kļuvis akūts un nu vairs nav iespējams bērniem nodrošināt pilnvērtīgu izglītības procesu.

”Bērns saprot, ka viņam nav vienas grupiņas, viņš tiek mainīts uz dažādām grupiņām, nav kopā ar saviem draugiem. Tas ir tikai tāpēc, ka viņam šobrīd nav audzinātājas,” raidījumam norāda divu bērnu tētis Sandis.

Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga norāda, ka galvaspilsētā šobrīd tiek eksperimentēts ar bērnu drošību. Modelis, kurā ir divi pedagogi un viena auklīte, pakāpeniski tiek aizvietots ar tādu, kurā palīgi mainās dienas vidū un ir viens pedagogs, kurš strādā astoņas stundas. Līdz ar to ir vairākas stundas dienā, kad bērnus pieskata tikai viens cilvēks.

Rīgas domē norāda, ka šobrīd aptuveni trešdaļa no pirmsskolas izglītības iestādēm strādā jau pēc jaunā modeļa. Tas esot saistīts ar to, ka pedagogi strādā vairākās darbavietās. Pedagogiem, kuri piekrituši strādāt jaunajā modelī, atalgojums ir par 204 eiro lielāks. ”Šāds modelis noder tiem pedagogiem, kuri pirms tam strādāja divās darbavietās. Rīta un pēcpusdienas cēlienā ir īslaicīgs bērnu uzraudzības pakalpojums, kad notiek individuālais darbs ar bērniem. Tāpat arī no rītiem, kamēr bērni atnāk, un vakaros, kamēr vecāki atnāk pakaļ. Mācību procesu nodrošina pedagogs. Tāda kārtība ir pilnībā leģitīma,” radījumam stāsta Rīgas domes Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla.

Šobrīd iecerēts, ka galvaspilsētas pirmsskolas pedagogu atalgojums tiks palielināts par 100 eiro. Vai tas īstenosies, pašreiz nav zināms. Visas uzrunātās personas atzīst, ka zemais atalgojums ir tikai viens no faktoriem, kādēļ pedagogi pamet darbu pirmsskolas izglītības iestādēs. Akmens esot jāmet arī vecāku dārziņā, kuri pret skolotājiem nereti izturas ar necieņu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas