VIDEO: vecākā RSU studente 67 gadu vecumā gatavojas rakstīt maģistra darbu

Viktorija Gabrjuna 18.janvāris 2020, 16:48
 
Ekrānšāviņš no video
67 gadus vecā Vija Jansone mācās Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskajā fakultātē. Viņa tikko nokārtojusi eksāmenus un sāks rakstīt maģistra darbu, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".

Vija Jansone ir vecākā Rīgas Stradiņa universitātes studente.

Kļūt par juristi ir Vijas kundzes jaunības sapnis. Kuru tagad viņai esot iespēja īstenot.

Studijas sievieti vienkārši aizrauj: “Tas ir kā labu grāmatu lasīt. Risināt tos kāzusus, rakstīt kaut kādu referātus, un tās iespējas. Cik interesanti! Tā tev rodas interese, tas internets ne tikai kādu filmiņu paskatīties. Tā ir tā informācija. Un tie tiesu nolēmumi, ka tev likās, ka te taču vispār neko. Un tad, kad tu sāc pa tiem pantiem braukt, - tas taču tik interesanti!”

Bet ir arī vēl kas. Pirms desmit gadiem insulta dēļ Vijas vīrs palika pilnīgi nekustīgs. Un studijas ir veids, kā sievietei aizbēgt no rutīnas.

“Tā ir tā atelpa. Kad redzi, ka tev tā dzīve var vienā mirklī apstāties. Un tad tu domā: bet nu taču jādzīvo, jāiet uz priekšu. Par sevi ir jārūpējas. It sevišķi tādos mirkļos. Kad tev kaut kas notiek. Sēdēt mājās ar nokārtu galvu un glaudīt viņam roku, - nu ne. Kaut kas jāpadara, kaut kas jāpadara,” norāda Vija.

Vijas kundze ir pārliecināta, - vecums mācību procesu neietekmē. Kaut kādā ziņā viņai studēt pat esot vieglāk dzīves pieredzes, dažādu civillikuma situāciju, kas ir reāli piedzīvotas, dēļ. Tomēr eksāmeni gan pensionārei bendējot nervus. Tikko nokārtoti astoņi.

Neatkarīgi no jau trešās augstākās izglītības iet strādāt pensionāre negrasās: “Ziniet, to brīvību, kas tagad ir pensijā, nemainīšu ne pret kādu darbu. Tā ir tava absolūtā brīvība. Tas tāpat kā bērnībā bija. Tikai bērnībā to īsti neapzinājies. Ka tas viss laiks piederēja tev. Un tagad tev ir tas pats.”

Savos 67 gados Vija Jansone gan ne mirkli nejūtas kā kaut kāda veca tante. Uzreiz pēc mācībām viņa ir apņēmības pilna realizēt vēl vienu savu sapni - doties divu trīs mēnešu ceļojumā uz Alpiem ar motociklu. A kategorijas vadītāja tiesības sieviete nolika pirms diviem gadiem.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas