Austrālijā dzīvojošs latvietis: Ugunsgrēki ir postoši, taču visa Austrālija nav liesmās

Lelde Veinberga 8.janvāris 2020, 19:00
 
AP/SCANPIX/LETA
Austrālijas austrumu krastā dzīvojošs latvietis dalījies ar jaunumiem un novērojumiem par postošajiem savvaļas ugunsgrēkiem, kuri prasījuši gan cilvēku, gan dzīvnieku dzīvības.

"Galvenās aktualitātes:
- Vēl joprojām ir 137 aktīvi ugunsgrēki, no kuriem 50 netiek kontrolēti.
- Lai gan bojāgājušo skaits vēl vakar svārstījās, divas stundas atpakaļ vietējie Ugunsdzēsības un Glābšanas dienesti ziņo par 26 upuriem (tātad, plus trīs salīdzinoši ar manu pirmo ierakstu). Vēl līdz vakardienai divi cilvēki skaitījās bezvēsts pazuduši, bet abi tika atrasti sveiki un veseli savās mājās.

Aizvakar notika pirmā atvadīšanās no bojāgājušā brīvprātīgā ugunsdzēsēja. Viņa ordenis tika pasniegts 2 gadus vecajai meitiņai. Citus brīvprātīgos apglabās kopējās ceremonijās.

- Tiek ziņots par kopā 1687 nopostītiem īpašumiem (trīs reizes lielāks, salīdzinoši ar pirmdienu). Un puse no šiem īpašumiem no 1. janvāra līdz šim brīdim. Bet, pateicoties glābēju darbam, kopā ir izglābti nedaudz vairāk kā 11 tūkstoši īpašumu.

- Šobrīd vairs īsti netiek spekulēts ar nogalināto (laikam šis tomēr būs īstais vārds) dzīvnieku skaitu, bet tas noteikti ir lielāks par iepriekš minētajiem 500 miljoniem. Vēlreiz uzsvēršu, ka liela daļa no šiem dzīvnieciņiem ir mājlopi.

- "Port Macquarie" koalu slimnīca ir pārpildīta ar cietušajām koalām. Un pēdējā mēneša laikā apmeklētāju skaits ir trīskāršojies. Pieļauju, ka ziedojumu skaits ir simtkāršojies. Kopā esot atvērti (pateicoties visiem ziedotājiem) vēl divi koalu glābšanas centri. Koalas ir lēni dzīvnieciņi un uguns skartajās zonās cenšas uzrāpties eikaliptu kokos, kas savukārt ir ātri uzliesmojoši. Iepriekšminētā centra vadītāja apgalvoja, ka koalu populācija tiks izglābta

- Ir izdegusi viena trešdaļa no Ķenguru salas

Pēdējo divu dienu laikā patiešām ir bijis lietus. Un video ar dejojošajiem cilvēkiem ir patiesi. Bet... Lietus praktiski nav skāris vitāli svarīgākās zonas un praktiski nav palīdzējis uguns liesmu dzēšanā.

Nedaudz atkāpjoties no temata, dejojošo cilvēku video ir skaidrojami arī citādāk. Ņemot vērā lielo ugunsgrēku aktualitāti, praktiski neviens nerunā par papildu esošo milzu sausumu. Visi varam atcerēties karstos gadus Latvijā un tā sekas uz ražu un zemkopjiem. Bet šeit tas ir karstums vairāku mēnešu garumā un ar +40 grādu temperatūru.

Runāju ar vienu zemkopi un viņš teica, ka visas naudas rezerves iegulda ūdens iepirkšanā. Raža ir entās reizes mazāka kā citus gadus. Austrālijā atsevišķu dārzeņu/augļu cenas ir divkāršojušās un sezonas dārzeņi beidzas ārkārtīgi ātri.
Pie mums Byron Bay ir ūdens ierobežojumi jau divu mēnešu garumā. Vēl nesen māju pagalmos meklēt ūdeni nāca vallabiji, ķenguri, čūskas un lielās ķirzakas (kas par skatu, ne)
- Kritiskajās zonās ir traucēti sakari, ir milzīgs pārtikas un dzeramā ūdens deficīts. Daudzos veikalos plaukti ir tukši. Evakuācijās iesaistīta Austrālijas armija. Atsevišķās vietās glābēji netiek klāt lielās uguns un dūmu dēļ, bet vietējie izķepurojas
- Ir atvērti vairāki desmiti krīzes centri, kur mitinās visi, kuriem tas nepieciešams
- Glābšanas darbos un atbalsta pasākumos ir iesaistījušās praktiski visas pasaules lielākās valstis
- Ugunsgrēku dūmi sasnieguši Jaunzēlandi, Čīli un nu jau arī Brazīliju," raksta Kristians.
Tāpat latvietisaicina cilvēkus izvērtē informāciju par postošajiem ugunsgrēkiem, jo daļa nav patiesa.

"Visi šie ugunsgrēki ir milzīga traģēdija valstij un mūsu planētai, tas nav noliedzams. Šī cilvēku izdarība/neizdarība nesīs neatgriezeniskas sekas dabai, ekosistēmai un mums pašiem. Kā arī vēlreiz vēlos uzsvērt, ka Austrālija ir milzīga. Šeit ir trīs laika joslas!

Ugunsgrēki ir postoši, taču VISA Austrālija nav liesmās! Nevienā valsts lielajā pilsētā ikdiena nav mainījusies salīdzinoši ar laiku pirms ugunsgrēkiem (ja neskaita mazāku vai pat ļoti lielu apdūmojumu un dūmu smaržu. Taču arī šis ne jau vairāku mēnešu garumā - tās ir pāris dienas). Kritiskās zonas ir mežu/krūmāju apvidos un salīdzinoši mazapdzīvotos ciematiņos.

Speciāli šodien skatījos Live pilsētu kameras Sidnejā, Melburnā, Pērtā, Kanberā, Dārvinā, Brisbenā - visur rit ikdienišķi aizņemtā dzīve ar tūkstošiem mašīnu un cilvēku un VAR REDZĒT vairāku simtu metru attālumu. Nevarēju saprast, vai Sidnejā ir mākoņi vai apdūmojums... Mūsu Byron Bay pēdējo nedēļu laikā ir pārbāzta ar cilvēku tūkstošiem, kuri plunčājas pludmalē un ēd restorānos. Pludmales ir pilnas ar sērferiem. Oziji ir stipra tauta un šobrīd ir kā vienota dūre, taču visa Austrālija nedeg. Viņi arī bēdās māk smaidīt un priecāties. Tagad par it kā NASA uzņemto bildi ar skaļajiem virsrakstiem "Visa Austrālija deg" un desmitiem miljonu share. Jā, par pamatu ir ņemtas VAIRĀKU dienu laikā uzņemtās NASA bildes. Un tālāk jau profesionāls fotošoperis vārdā Anthony Hearsey ar 3D vizualizācijām ir šīs bildes apstrādājis, lai parādītu visus šīs sezonas laikā bijušos ugunsgrēkus (pus gada laikā). Šeit arī links ar viņa skaidrojumu - https://www.facebook.com/…/a.26953469317…/1767776426687604/…

Ekrānuzņēmums no Facebook

Turpinu par ziedojumiem.
Vēl joprojām ārkārtīgi aktuāli ir visi ziedojumi un kā būtiskākos šobrīd gribētu uzsvērt Sarkano krustu, Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Port Macquarie koalu slimnīcu. Vēlreiz ielieku šos trīs linkus:

Austrālijas Sarkanais Krusts. Ziedojums aizies cilvēku atbalstam, krīzes centru uzturēšanai un īpašumu atjaunošanai. https://www.redcross.org.au/…/disaster-relief-and-recovery-…
New South Wales Ugunsdzēsības un Glābšanas dienests. Ziedojums aizies brīvprātīgo ugunsdzēsēju atbalstam (nevis atalgojums, bet aprīkojums, ēdiens un citas vitāli svarīgas lietas). https://www.rfs.nsw.gov.au/volun…/support-your-local-brigade
Koalu glābšanas centrs. Ziedojums aizies izglābto koalu ārstēšanai. https://www.gofundme.com/f/help-thirsty-koalas-devastated-b…

Pirms ziedojiet, izlasiet, lūdzu, arī tālāko. Ielieku šī brīža ziedojumu aktuālākos jaunumus:
- Austrālijas valdība ir solījusi investēt 2 biljonus AUS dolāru turpmāko gadu laikā. Nepieciešamības gadījumā meklēs un investēs arī vairāk
- Miljonārs un austrālis Džeims Pakers ar ģimeni ziedojuši 5 miljonus AUS dolāru
- Byron Bay "skaļākais" iedzīvotājs un filmas "Thor" zvaigzne Kriss Hemsvorts ziedojis 1 miljonu AUS dolāru
- Šī brīža aktuālākā austrāļu dziedātāja Tones And I kopā ar citiem mūziķiem organizē labdarības koncertu
- Vairākas pasaulslavenas grupas un mūziķi jau savākuši vairākus miljonus Sidnejā notikušajā labdarības koncertā
- Nacionālā Banka ziedojusi 5 miljonus AUS dolāru
- Bagātākais austrālis Antonijs Pratts ziedos 1 miljonu AUS dolāru
- Trīs bankas (Westpac, Commonwealth, ANZ) kopā ziedojušas 3,5 miljonus AUS dolāru
- Slaveni aktieri kopā ziedojuši ap 4 miljoniem AUS dolāru
- Slavenais skeitbordists Tony Hawk internetā tirgo parakstītas bildes
- Komiķe Celeste Barber ar saviem atbalstītājiem (tai skaitā jums) ziedojuši kopā jau vairāk par 46 miljoniem AUS dolāru
- Nav un nemaz netiks saskaitīti tie daudzie miljoni (patiešām domāju, ka tie ir simti miljonu), kurus ir ziedojuši vietējie

Pirmām kārtām paldies visiem, kuri ir ziedojuši. Vietējie to ļoti novērtē un oziju vārdā varu nodot sirsnīgu paldies par kopā būšanu. Ko es gribu pateikt ar iepriekšējo rindkopu. Austrālija ir bagāta valsts. Viena no bagātākajām pasaulē. Ja tā jums ir pēdējā naudiņa vai pēdējie iekrājumi... Ticiet man, vietējie tiks galā. Ir daudzi mūsējie Latvijā, kuriem tā ir izdzīvošana un šie eiro noderētu vairāk," raksta vīrietis.

Jau ziņots, ka bojāgājušo skaits postošajos Austrālijas meža ugunsgrēkos, kas sākās septembrī, pieaudzis līdz 26, trešdien pavēstīja ārkārtas dienests.

Jaundienvidvelsā vairāk nekā 120 ugunsgrēki turpina degt, un 50 no tiem netiek kontrolēti. Viktorijā deg vairāk nekā 40 meža ugunsgrēki, un aptuveni desmit no tiem sākuši saplūst.

Abos štatos otrdien un trešdien lijis lietus, arī meža ugunsgrēku skartajos apvidos.

Tomēr varasiestādes apdraudētajos rajonos vairākās pilsētās mudinājušas iedzīvotājus laicīgi evakuēties, jo jau piektdien tiek prognozēti ekstremāli ugunsgrēka apstākļi.

Sagaidāms, ka situācija piektdien pasliktināsies, austrumu štatos gaisa temperatūrai pārsniedzot 40 grādu atzīmi. Tiek prognozēts arī spēcīgs vējš, un tā rezultātā ugunsgrēki varētu izplatīties vēl straujāk.

Daudzi ugunsgrēki izraisījušies ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā, atzīst varasiestādes, norādot, ka daži ļaunprātīgie dedzinātāji ir tikai 16 gadus veci.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:38

Jaunākās diskusijas