Nodarbinot invalīdus, policists, iespējams, izkrāpis naudu

tautaruna.lv 7.janvāris 2020, 17:20
 
Ieva Čīka/Latvijas Banka/F64
Iekšējās drošības birojā (IDB) uzsākts kriminālprocess par iespējamu Eiropas Savienības fonda projekta finansējuma izkrāpšanu lielā apmērā, nodarbinot personas ar invaliditāti, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Rīdzinieks Georgijs ir persona ar invaliditāti, smaga slimība viņu pārsteidza, tuvojoties vecumdienām. Nevēloties izkrist no sabiedriskās aprites, uzlaboja latviešu valodas zināšanas, apguva datorprasmes un pērnā gada jūlijā atrada darbu biedrībā ”Maznodrošināto personu apvienība”.

Uzņēmumā algas darbiniekiem maksā, piesaistot Eiropas Savienības fonda projekta ”Subsidētās darba vietas bezdarbniekiem” līdzfinansējumu, ko izdala Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA). Taujāts, ar ko nodarbojas biedrībā, vīrietis stāsta, ka darbs esot ar datoru, bet priekšniecība neinteresējoties par nodarbināto darba gaitām.

Georgijs nav saņēmis algu par pēdējiem diviem mēnešiem. Kā stāsta vīrietis, problēmas ar algu izmaksu darbiniekiem sākušās pēc tam, kad biedrības telpās kratīšanu veica tiesībsargājošās iestādes pārstāvji.

Georgijs stāsta, ka kratīšanā tika izņemta aparatūra un dokumentācija, kā arī tikušas aizturētas trīs personas: Valsts policijas amatpersonas, NVA darbinieks un privātpersona. Georgijs stāsta, ka arī viņu un citus darbiniekus tiesībsargājošās iestādes pārstāvji izsaukuši liecināt; sapratis, ka runa ir par Eiropas Savienības naudas izkrāpšanu, ko, iespējams, darījusi uzņēmuma priekšniecība.

Georgs stāsta, ka pēc trauksmainajiem novembra notikumiem uzņēmuma konti esot bloķēti (tā vismaz stāstījusi priekšniecība), tāpēc algu viņam un citiem nemaksā. Vīrietis gan turpina doties uz darbavietu, jo cer, ka algu izmaksās. Viņš sūdzas, ka nauda nepieciešama izdzīvošanai.


Biedrības birojs atrodas Vecrīgā, Pils ielas 14. namā. Biedrības vadītāja ir kāda Jūlija Kārkliņa, bet, kā stāsta Georgijs, patiesais priekšnieks, ”lietu kārtotājs” esot viņas vīrs - Arnis Kārkliņš, Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirkņa vecākais inspektors. Arņa Kārkliņa valsts amatpersonas deklarācijā gan nav ne vārda par to, ka viņš būtu saistīts ar konkrēto biedrību. Kā uzskata darbinieki, viņš apzināti slēpj šo saistību. Arī pats birojs tiek slēpts no nevēlamām acīm, jo ēkā, kur ir vairākas iestādes un kas neslēpjas, nav nevienas norādes par biedrību ”Maznodrošināto personu apvienība”.

To, ka Arnis Kārkliņš ir saistīts ar uzņēmumu, apliecina fakts, ka kriminālprocesu par iespējamu Eiropas Savienības fonda projekta finansējuma izkrāpšanu lielā apmērā, nodarbinot personas ar invaliditāti, uzsācis IDB - iestāde, kas uzrauga Valsts policijas darbinieku godaprātu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas