Kanādas militārpersonām ticis pavēlēts spēlēt "Pokemon Go"

Rita Lazda 5.janvāris 2020, 19:00
 
REUTERS/SCANPIX/LETA
Vismaz trim Kanādas militārās policijas darbiniekiem pirms dažiem gadiem ticis pavēlēts spēlēt populāro viedtālruņu spēli "Pokemon Go", vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Tas darīts tādēļ, ka spēles lietotāji, ložņājot pa militārajiem objektiem Kanādā, radījuši apjukumu militārpersonu vidū, kas centušās rast risinājumu haotiskajai situācijai. Viedtālruņu spēle "Pokemon Go" pie lietotājiem nonāca 2016.gadā. Papildinātās realitātes spēlē esošie fiktīvie radījumi ir ievietoti reālajā vidē. Spēlētāji īstajā pasaulē klejo un meklē "PokeStop" jeb pokemonu pieturvietas, kur var ievākt krājumus, un tālāk doties ķert monstriņus. Vairāki no šiem monstriem un pieturvietām bija atrodami arī vietās, kas nav publiski pieejamas, piemēram, Kanādas militārajos objektos.

Tādēļ jau pirmajās lietotnes publicēšanas dienās pa šiem objektiem sāka klejot cilvēki, radot militārpersonās neizpratni. Kanādas bruņotie spēki izteica publisku brīdinājumu spēles lietotājiem, lai tie atturētos no militārajiem īpašumiem un par situāciju informēja arī policiju. Neilgi pēc tam Kanādas medijs „CBC” Aizsardzības ministrijai iesniedza prasību par piekļuvi sīkākai informācijai. Tagad ministrija pēc vairāk nekā trīs gadiem beidzot nosūtījusi teju 500 lapaspušu garu atbildi.

Medija rīcībā šobrīd ir dažādi dokumenti un militārpersonu e-pasta sarakstes, kuros manāma amatpersonu neizpratne par spēli un cilvēku aktivitātēm militārajos objektos. Vienā gadījumā divi vīrieši tieši pirms pusnakts ar mikroautobusu iebraukuši gaisa spēku bāzē netālu no Toronto, lai ar viedtālruņiem meklētu pokemonus. Tas noticis vien trīs dienas pēc lietotnes izlaišanas. Tāpat ziņots par gadījumu, kad kādā no militārajām bāzēm atrasta sieviete, kas spēlējusi spēli, kamēr viņas trīs bērni kāpelējuši pa tankiem. Bet kāds arestēts vīrietis savas darbības attaisnojis ar vēlmi pārspēt savus bērnus. Vismaz trim militārajiem policistiem trīs dažādās militārajās bāzēs pavēlēts pašiem spēlēt šo spēli, lai šajos objektos atrastu visus iespējamos briesmoņus un pokemonu pieturvietas. Savukārt kāds drošības eksperts vienā no sarakstēm ironizējis, ka situācijas atrisināšanai būtu nepieciešams nolīgt 12 gadus vecu bērnu.

Atsevišķas militārpersonas gan ieteikušas izmantot spēli pozitīviem ieguvumiem, piemēram, ceļot militārās bāzes teritorijā esošā muzeja apmeklētību. Incidenti Kanādā nav vienīgie, jo arī citviet pasaulē spēlētāji iedzīvojās dažādās nepatikšanās. Lielbritānijā vien tika fiksēti simtiem ar spēli saistītu incidentu. Tikmēr Savienotajās Valstīs kāds spēlētājs uzgāja līķi, bet kāds autobraucējs Japānā, spēlējot spēli pie stūres, sabrauca mazu zēnu. Šo gadu laikā spēles lietotāju skaits ir krietni krities, tomēr tai joprojām saglabājusies lojāla fanu grupa.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:11

Jaunākās diskusijas