VIDEO: Vīrietis no Islandes mēģina atņemt latvietei bērnu

tautaruna.lv 14.decembris 2019, 13:00
 
F64
Ilgus gadus dzīvojusi Islandē, rēzekniete Olga atgriezusies Latvijā, līdzi ņemot arī nepilngadīgo meitu, kas dzimusi Islandē. Bērna tēvs islandietis vaino sievieti meitas "zādzībā", vēstīja raidījums "Bez Tabu".
No Rēzeknes uz Islandi Olga pārcēlās pirms 10 gadiem, pēc arodskolas absolvēšanas. Islandē Olga iepazinās ar vietējo puisi, ar kuru uzsāka kopdzīvi. Drīz vien pieteicās bērniņš, bet vīrieša reakcija sievieti šokēja - viņš bērnu nevelējās.

Spītējot sievietes pārdzīvojumiem, 2010. gadā pasaulē sveika un vesela nāca meitiņa Daniela, kurai nokārtoja dubultpilsonību - Latvijas un Islandes. Meitai esot pavisam mazai, vientuļās māmiņas dzīve svešā valstī bijusi ļoti sarežģīta.

Meitai pieaugot, Olga Islandē atsāka darba gaitas. Strādāja pat divos darbos, lai uzturētu meitu, sevi un samaksātu par īri. Ar bērna tēvu kopā nedzīvoja, viņš ticies ar meitu, palīdzējis dažkārt izņemt meitu no bērnudārza, stāsta Olga. Vēlāk vīrietis sācis maksāt uzturlīdzekļus. Kad Daniela Islandē bija pabeigusi 1. klasi, skolas brīvlaikā māte un meita apciemoja radus Rēzeknē, kur sievietei pavērās darba un studiju iespējas.

"Vēl pirms aizbraukšanas tajā gadā es viņam izteicos, ka vēlos atpakaļ uz Latviju kopā ar meitu. Jutu, ka Islandē man nav izaugsmes iespēju, bet es gribu studēt, attīstīties, bet zaudēt meitu es baidījos par visu visvairāk. Viņš tobrīd nevēlējās par to runāt, mēs aizbraucām uz Latviju brīvlaikā, un es pateicu viņam, ka vairs neatgriezīšos. Teica, ka varu pati palikt Latvijā, cik ilgi gribu, bet, tā kā bērnam jāatsāk skolas gaitas 2. klasē, piedāvāja man parakstīt dokumentu un teica, ka kopā ar meitu brauks atpakaļ uz Islandi, bet es neko neparakstīju. Viņš manu un meitu terorizēja ar jautājumiem, kad brauksim atpakaļ. Es viņam teicu, ka neatgriezīsimies. Viņš sāka draudēt, ka atbrauks un, pamatojoties uz savām tiesībām, savāks bērnu," pauža Olga.

Olga stāsta, ka meitai ir pieķeršanās nevis vietai - Islandei -, bet gan cilvēkiem, tēvam un viņa radiniekiem, tāpēc piedāvā tēvam tikties ar bērnu Latvijā. ”Man ir bail, ka meitu atņems, ja viņa aizbrauks uz Islandi,” bažījas Olga.

Patlaban Latvijā noris tiesvedība par saskarsmes tiesībām ar bērnu. Tēvs tiesai pieprasa noteikt tikšanos ar meitu skolas brīvlaikos Islandē. Olga lūdz atsaukties spējīgu advokātu, kurš viņu aizstāvētu tiesā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:36

Jaunākās diskusijas