VIDEO: Jaunieši Latvijā "aizraujas" ar zelējamo tabaku

tautaruna.lv 7.decembris 2019, 13:30
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Zelējamo tabaku, ko Latvijā tirgot ir aizliegts, iecienījuši pašmāju jaunieši, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Lai gan Latvijā zelējamo tabaku aizliegts tirgot un lietot, ja persona nav sasniegusi 18 gadu vecumu, kā arī aizliegts to nodot nepilngadīgajiem, internetā atrodamas publikācijas, kurās brīdina par pašmāju pusaudžu aizraušanos ar ”aizliegto augli”.

Portāls ”Jauns.lv” raksta: ”Latvijas tīņu vidū jau labu laiku pazīstams [zelējamā tabaka] ”Snus”. Pavasarī trauksmi cēla vairāki Valmieras vecāki, jo viņu bērni stāstīja, ka zelējamā tabaka bez problēmām ir dabūjama pilsētas skolās. [..] Valmieras skolas bērnu vecāki bija ne pa jokam satraukušies par zelējamās tabakas izplatību pusaudžu vidū. Viņi stāstīja, ka pie skolām tā tiek tirgota un izplatīta, un to pamēģinājuši pat 12 gadus veci bērni.”

Tāpat arī mediķi Igaunijā brīdina: pēdējā gada laikā pusaudžu vidū popularitāti ieguvusī zelējamā ir kaitīga narkotiska viela, kas jauniešus nākotnē pamudinās smēķēt tradicionālās cigaretes, un šie produkti nav nemaz tik nekaitīgi, kā tiek reklamēts.

Igaunijas laikraksts ”Postimees” vēsta, ka Igaunijā pēdējā pusgada laikā divas reizes palielinājušies satraukto vecāku signāli par ”Snus” popularitāti bērnu vidū.

Tā kā zelējamā tabaka legālā ceļā Latvijā nav iegādājama, to mēdz pasūtīt internetā, informē Lidostas muitas kontrolpunkta maiņas vadītājs Emīls Kolbergs. Tomēr pasta sūtījumā saņemt tabakas izstrādājumus ir aizliegts. Lidostas muitas kontrolpunktā šogad aizturēti 18 sūtījumi, kuros uz Latviju atceļojusi zelējamā tabaka.

”Bez Tabu” pārliecinās, ka Latvijā pavisam legāli nopērkams kas līdzīgs zelējamās tabakas maisiņiem. Atraduši robu likumā, tirgoņi specializētajos veikalos tirgo maisiņus, kuros aizvien ir nikotīns, bet nav tabakas. Tā aizvietota ar citu sastāvu - dažnedažādām garšām, piemēram, kafijas un rabarberu. Tā kā tajā nav tabakas, aizliegums uz šo preci neattiecas.

Tikmēr portālā ”Manabalss.lv” pirms trim gadiem uzsākta parakstu vākšana ar mērķi panākt zelējamās tabakas izplatīšanu Latvijā. Tiesa, iniciatīvai nav daudz atbalstītāju: trīs gadu laikā savākti vien 132 paraksti.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:36

Jaunākās diskusijas