FOTO: Novembrī Latvijā uzziedējušas pienenes

tautaruna.lv 19.novembris 2019, 15:47
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Šis gads Latviju pārsteidzis ne vien ar pārsteidzoši siltajiem laikapstākļiem, bet arī ar notikumiem dabā. Piemēram, pirms pāris nedēļām cilvēki sociālajos tīklos informēja, ka Daugavpils pusē uzziedējuši ceriņi, savukārt tagad, novembrī citviet uzziedējušas pat pienenes.

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs mikroblogošanas vietnē twitter informēja, ka Viļakas pusē oktobra beigās uzziedējušas baltās vizbulītes, savukārt novembrī tur zied pat pienenes.

Jau vēstīts, ka novembris Latvijā nesis ļoti daudz lietainu dienu. Kā lieciena Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija, tad novembra sākumā nokrišņi tika novēroti katru dienu un kopējais nokrišņu daudzums Latvijā novembra 1. dekādē bija 58,6 mm, kas ir 178% virs dekādes normas (21,1 mm) un tikai 5% (3,3 mm) zem mēneša normas. Šī gada novembra 1. dekādei kļūstot par 2. mitrāko novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), atpaliekot vien no 1930. gada novembra sākuma, kad vidēji Latvijā nokrišņu daudzums bija 66 mm. Piecās novērojumu stacijās - Alūksnē (58,5 mm), Kolkā (58,3 mm), Mērsragā (89,4 mm), Rēzeknē (104,8 mm) un Zosēnos (55,3 mm), šī gada novembra 1. dekāde bija mitrākā novērojumu staciju vēsturē.

Novembra sākums bija arī siltāks par normu un vidēji Latvijā vidējā gaisa temperatūra 1. dekādē bija +5,6°C, kas ir 2,4°C virs normas, bet visos reģionos dekāde nebija vienlīdz siltāka par normu. Ja Baltijas jūras piekrastes novērojumu stacijās mēneša sākums bija nedaudz vairāk par vienu grādu siltāks nekā ierasti, tad Daugavpilī 1. dekāde bija pat vairāk nekā 5,3°C siltāka par normu. Dekādes pēdējā dienā tika pārspēti arī 7 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas