Laika vērotājs prognozē, kad Latvijā gaidāmi -27 grādi

tautaruna.lv 14.novembris 2019, 17:48
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency
Lai gan pēdējo dienu laikā vairākkārt Latvijā pārspēti siltuma rekordi, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē, kad beidzot sagaidīsim pamatīgu salu.

"Šoruden uz nebēdu darbojas kurmji. Mitrajā zemē kāpurus un sliekas vajājot, pirms ziemas nostiprina pazemes ejas. Skudriņas jau vasaras nogalē savilka augstus pūžņus it kā, paredzēdamas slapju rudeni. Par mitru rudeni un sniegainu ziemu vēstīja arī tas, ka lazdām bija daudz riekstu un pīlādžiem ogu. Pagājušais salīdzinoši siltais septembris un oktobris rāda, ka ziema varētu būt gara un ievilkties dziļi pavasarī," norāda laika zīmju vērotājs.

"Vakar vēlu vakarā atgriežoties no kārtējā pārgājiena applūdušajās upju palienēs vēl dzirdēju trakulīgu meža pīļu klaigāšanu. Ticējums saka, ja ūdensputni vēl nav pārvietojušies uz lielākiem ūdeņiem, tad tik drīz sals vēl nesekos. Arī balto vizbuļu ziedēšana vēlā rudenī norāda uz to, ka līdz Ziemassvētkiem liels sals izpaliks."

"Iespējams, ka Katrīnas (25. novembris) un Andreja (30. novembris) nedēļā atnāks sals un sniegs, kas iezīmēs pirmziemu, jo Mārtiņi (10. novembris) bija silti un mitri. Te, austrumu pierobežā, izveidosies neliela sniega sega, kas līdz Ziemassvētkiem gan pieaugs, gan saruks. Līdzīgi laika apstākļi varētu būt arī Ziemassvētku laikā," norāda V.Bukšs.

"Šogad rudens ir bagāts ar miglainām dienām Tātad sniegs ziemā būs un vairāk kā iepriekšējās ziemās. Savukārt pērkons, kas bija oktobrī un salīdzinoši siltā Mārtiņa nedēļa (4. līdz 10. novembris) nozīmē, ka ziemā stiprāka sala dienas mīsies ar īslaicīgiem atkušņiem. Ticējums vēsta, ja Mārtiņu nedēļā ūdensputni pa ūdeņiem peras, tad jau Andrejos (30. novembris) un Ziemassvētkos, tie pa ledu slidināsies. Rādās, ka šogad Ziemassvētki būs balti un ar nelielu salu, bet laikā pēc Zvaigznes dienas (6. janvāris) var sagaidīt arī stiprāku salu. Ar aukstuma viļņiem dažviet temperatūra var nokrist līdz mīnus 27 grādu atzīmei pēc Celsija. Arī sniegs vairāk vai mazāk varētu noturēties līdz Lieldienu nedēļai (5. līdz 12. aprīlis)," liecina laika zīmju vērotāja prognozes.

Jau vēstīts, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka arī valsts svētkos gaidāms silts un mitrs laiks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:26

Jaunākās diskusijas