Vai sīknaudas gals tuvojas? Veikalā Siguldas novadā nepieņem centus

tautaruna.lv 26.oktobris 2019, 17:09
 
Lauris Aizupietis/F64
Siguldas novada Allažu ciema iedzīvotāja neizpratnē, kāpēc vienīgajā ciema veikalā veikalnieki nelabprāt pieņem sīknaudu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Gunta no Allažiem ziņo par, viņasprāt, nepieņemamu komercpraksi vienīgajā ciema tirgotavā.


"Pirms dažām dienām brālis devās uz to veikalu. Viņam veikalā pateica, ka sīknaudā - 1 un 2 centu monētās - nepieņem vairāk par 1 eiro. Pēc tam es devos uz to veikalu. Man pateica, ka nepieņem vairāk par 50 centiem 1 un 2 centu monētās. Negribīgi paņēma pēc tam, kad pateicu, ka tā ir mana pēdējā nauda. Ko darīt cilvēkiem, kam tā ir pēdējā nauda? Kā viņiem norēķināties?" pauž Gunta.


Veikala pārdevēja gan nenoliedz, ka reizēm sīknaudu nepieņem. Īpašniekam, mainot sīknaudu bankā, esot jāmaksā liela komisijas maksa.


Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs uzskata, ka apgrozībā ir pārāk daudz 1 un 2 centu monētu, kas apgrūtinot dzīvi veikalniekiem.


"Atsakās pieņemt, jo šobrīd bankām ir ļoti dārgi tarifi. Lai samainītu monētas, var pat nākties samaksāt trešo daļu vērtības. Šobrīd, kad trūkst darbaspēka, veidojas rindas, negribas ķēpāties ar sīknaudu," pauž Danusēvičs.

Jāpiebilst, ka sīkāko monētu apriti līdz minimumam samazinājušas tādas Eiropas Savienības valstis kā Beļģija, Somija un Nīderlande. Diskusija par 1 un 2 centu monētu izņemšanu no apgrozības sākusies arī Latvijā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:42

Jaunākās diskusijas