VIDEO: Austrālijā nofilmēta iespaidīga velna slota

Rita Lazda 17.oktobris 2019, 13:18
 
Ekrānšāviņš no video
Meteorologs Toms Bricis, kurš savā sociālā tīkla facebook profilā aktīvi dalās ar dažādu dabas parādību novērojumiem no visas pasaules, dalījies ar video, kurā redzama iespaidīga velna slota Austrālijā.
"Iespaidīga velna slota (angliski dust devil) nofilmēta Austrālijā Eksmutas (Exmouth) pilsētas tuvumā. Video uzņemts 13. oktobrī, svētdien," norāda T.Bricis.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra jau iepriekš skaidrojis, ka velna slotas angliski dēvē par putekļu velniem ("dust devil"), jo virpuļojošais vējš parasti ir redzams tikai tādēļ, ka tas pacēlis gaisā smiltis un citus putekļus.

Velna slotas ir līdzīgas nelieliem virpuļviesuļiem jeb tornado, taču šīs parādības veidojas atšķirīgos apstākļos. Velnaslotas rodas tikai sausā un saulainākā laikā, bet virpuļviesuļi - zem gubu mākoņiem, parasti zem negaisa mākoņiem.

Velna slotas rodas, gaisam nevienmērīgi sasilstot saulainā laikā, dominējot lēnam vējam. Saules sasildītais gaiss no zemes virskārtas strauji ceļas augšup - cauri vēsākam gaisa slānim. Ja apstākļi ir piemēroti, rodas un pastiprinās gaisa riņķveida kustība.

Visbiežāk virpuļstabi gan ir nelieli un izzūd pāris minūtēs, neradot postījumus, bet dažkārt tie var noraut māju jumtus vai aiznest siltumnīcas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:36

Jaunākās diskusijas