FOTO! Kurzemē uziets 200 gadus sens, unikāls atradums

Lelde Veinberga 16.oktobris 2019, 18:06
 
Attēlam ilustratīva nozīme / Pixabay
Unikāls robežakmens 13.oktobrī apzināts un izpētīts Kurzemē, Engures pagastā starp Enguri un Ezermuižu. Tas atrodas jauktu koku mežā pie kāda sena grāvja, kas visticamāk ir bijis robežgrāvis, sociālajā tīklā Faecook vēsta Latvijas Petroglifu centrs.

Pelēcīgi sarkanīgā akmens plakanajā virsmā, kas ieslīpa pret ziemeļiem, ir apskatāmi ļoti interesanti un samērā neparasti iekalumi.

Trijās rindās iekalts vēstījums, kas pagaidām vēl nav pilnīgi precīzi noskaidrots.

Pirmā rindā - krustveida robežzīme, kuras izmēri 22 x 20 cm. Otrā rindā liels „A” burts, kas varētu būt saīsināti „Anno”, tad iespējami mākslinieciska izpausme - aplītis un divas svītriņas, tad kols, un gada skaitlis „1818”.

"Visi iekalumi veikti ļoti rūpīgi. Gada skaitļa atveidojums gan sanācis pavisam savāds. Abi vieninieki iekalti tādā kā spoguļattēlā, un abiem ir tādas kā kājiņas. Varbūt šo iekalumu veikuši vietējie ļaudis, kas īsti nezināja kā vieninieks atveidojams? Bet varbūt iekalējs gribēja īpaši mākslinieciski izpausties?" prāto pētnieki.

Trešajā rindā ir latviešu valodai neraksturīgs burts: „W” aiz kura vēl pamatīgs punkts.

Jaunatklātais robežakmens atrodas meža masīvā ap 50 metrus no Engures - Rideļu lielceļa. Tuvākās mājas - Ģieti - atrodas apmēram 700 metru attālumā, un tā, kā tuvāku vietvārdu nav, tad šis objekts varētu tikt nosaukts kā Ģietu robežakmens. Kā vairāk nekā 200 gadus sens vēstures liecinieks, šis robežakmens ņemams valsts aizsardzībā, norādā Petroglifu centrs.

Latvijas Petroglifu centrs nodarbojas ar arheoloģijas pieminekļu un ģeoloģisko objektu apzināšanu un pētniecību. Centra galvenās aktivitātes ir dažādas ekspedīcijas un Latvijas dabas un senvietu pētījumi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas