FOTO: Neparasta veida mākoņi manīti Liepājas pusē

tautaruna.lv 20.augusts 2019, 18:15
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Meteorologs un laika ziņu vīrs Toms Bricis sociālajos tīklos dalās ar aculiecinieku fotogrāfijām, kurās iemūžināti neparastas formas mākoņi,

Foto uzņemti svētdien Pērkonē.

"Šādi mākoņi nav bieža parādība ne tikai Latvijā. Tādi veidojas gana reti, lai būtu sarežģīti noteikt to piederību kādai mākoņu kategorijai vai izdalīt kā atsevišķu mākoņu veidu.

Konsultējos gan ar mūsu pašu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, gan kolēģiem no organizācijas "Climate without borders" ārzemēs. Ticamākā versija, ka tie ir cirrocumulus undulatus jeb viļņveida spalvu gubu mākoņi, tomēr ar attēlu vien nepietiek, lai pilnīgi droši to pateiktu.

Iemesli, kādēļ tādi veidojas ir vairāki, no kuriem divi ticamākie ir piekrastes kontrastaino apstākļu dēļ, kur gan reljefa, gan temperatūras, mitruma un vēja atšķirību dēļ var rasties neparastas mākoņu formas. Otra ticama versija, ka tas ir gravitācijas viļņu veidojums. Atmosfēra ir viens varens fizikālo spēku haoss un tajā laiku pa laikam veidojas, šajā gadījumā, mākoņu formas, kas ir retas, jo apstākļi, kas tās veido, atkārtojas pārāk reti, lai šos veidojumus novērotu pietiekami bieži, aprakstītu rašanās iemeslus un procesus un iekļautu regulārajā klasifikācijā. Jo arī ar mums ierastājām mākoņu formām ir kopīgas iezīmes, bet vienādu mākoņu nav," norāda Bricis.

Toms Bricis bieži dalās ar dabas vērotāju iemūžinātajām parādībām, kas fiksētas Latvijā. Piemēram, Bricis dalījās ar fotogrāfijām, kurās Tūjā iemūžināts Latvijā samērā reti sastopams mākonis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:04

Jaunākās diskusijas