FOTO: Latvijas pierobežā atrasta ārkārtīgi reta un dārga sēne

tautaruna.lv 14.jūl
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Lai gan šī vasara sākās ar tiešām ļoti karstu laiku, nu jau divas nedēļas kļuvis krietni vēsāks. Tiesa, tas netraucē uz mežu doties naskākajiem sēņotājiem, kuri dalās ne vien ar atrasto gaileņu un beku skaitu, bet arī ar attēliem, kuros redzams, ka Latvijā atrodamas pat ļoti retas un dārgas sēnes.

Kā liecina laika zīmju vērotāja V.Bukša publicētā informācija, tad kādam viņa paziņam Viļakas novadā izdevies atrast balto cūktrifeli.

Baltā cūktrifele ir pieskaitāma tā saucamajām pazemes sēnēm - tām, kuras veido augļķermeņus daļēji vai pilnīgi iegremdētus augsnes virskārtā. Cūktrifelēm virsējā daļa ir redzama virs zemes. Sēne ir līdzīga prāvam kartupelim, un šķērsgriezumā tai piemīt raksturīgs dzīslojums. Tās svars var sasniegt pat puskilogramu, izmērs - no pieciem līdz 15 centimetriem, informē ziņu aģentūra LETA.

Cūktrifele ir viena no daudzām sēņu sugām, kuras veido mikorizu ar kokaugu saknēm. Tā kā micēlijs jeb sēņotne veido mikorizu ar vairākiem apkārt augošiem kokiem, tad caur to koki savā starpā ir savienoti. Pēdējos gados aizvien vairāk zinātnieku šai savienībai pievērš uzmanību un šo tīklu nosaukuši par meža internetu - caur šo internetu augi apmainās ar barības vielām, brīdina viens otru par slimībām un patogēniem.

Baltās cūktrifeles augļķermeņi veidojas vasarā - jūlijā un augustā. Nogatavojoties tie iegūst stipru smaržu, kas ar laiku kļūst nepatīkama. Šī smarža pievilina dzīvniekus, kuri, apēdot cūktrifeli, izplata tās sporas.

Kaut arī baltā cūktrifele ir attāla radiniece dārgajām dienvidu sēnēm - trifelēm -, tās vērtība ir nesalīdzināmi zemāka, Vidusjūras zemēs pat tiek uzskatīta par nedaudz indīgu. Turklāt Latvijā tā ir reta, tāpēc baltās cūktrifeles ēst nav ieteicams.

Latvijā baltā cūktrifele pirmoreiz tika atrasta 2015.gadā, tomēr ir pamats uzskatīt, ka cūktrifeli varētu atrast visā mūsu valsts teritorijā.

Komentē 4

 
Anonīms
 

Nesapratu, kāpēc nav ieteicams ēst ? Tāpēc, ka retas Latvijā, vai tapēc, ka nedadz indīgas ? Un ja nevar ēst, tad kāpēc dārgas?

14.jūlijs Atbildēt

Dažas sēnes var ēst tikai vienu reizi.

14.jūlijs Atbildēt

Savā mežā arī tādu redzēju

15.jūlijs Atbildēt

Sēnes augļķermenis ir ēdams, taču pašlaik tā saudzējama, līdz nebūs noskaidrota tās reālā izplatība Latvijā. Lieto ceptā vai sēnes cietuma dēļ apsautētā veidā, Ziemeļeiropā tradicionāli tiek arī vārīta. Vidusjūras zemēs to uzskata par vāji indīgu.

15.jūlijs Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:40

Jaunākās diskusijas