8 paradumi, kas palīdzēs saglabāt veselus zobus

Portāls nra.lv 18.jūnijs 2019, 14:12
 
f64
Uzzini, kādi paradumi jums palīdzēs uzturēt mutes dobumu un zobus veselus visa mūža garumā. Tie ir vienkārši ikdienas ieradumi, kurus ir vērts uzsākt, ja līdz šim vēl to neesat izdarījuši. Ieguvumus un pozitīvos rezultātus redzēsiet gan spogulī, gan izjutīsiet kā ietaupījumu budžetā, jo nebūs jātērē lielas naudas summas zobārstniecībā.

Tīrīt ne tikai zobus, bet arī mēli
Zobu tīrīšana divreiz dienā ir pats zobu kopšanas minimums, par kuru zina visi. Un cerams, ka arī izpilda, tāpēc arī tas nav iekļauts šajā paradumu sarakstā. Gribam aicināt jūs savai zobu tīrīšanas rutīnai pievienot arī paradumu kārtīgi notīrīt mēli. Kāpēc? Jo uz tās paliek neskaitāmi daudz baktēriju un ēdiena atlieku. Netīra mēle palielina iespēju saslimt ar dažādām smaganu slimībām, kā arī kļūst par galveno iemeslu, kāpēc ir slikta elpa.

Mēles tīrīšanai var izmantot dažādus rīkus un metodes. Var izmantot birstīti, kurai otra puse ir rievota, var izmantot speciālus mēles tīrītājus, kas atgādina metāla skrāpīšus. Regulāri tīrot mēli, mutes dobuma veselība ievērojami uzlabosies, elpa kļūs daudz patīkamāka.

Ik dienu izmantot zobu diegu

Vēl viens paradums, ko vajadzētu pievienot savai ikdienas zobu kopšanas rutīnai, ir zobu diega izmantošana. Zobu speciālisti apgalvo, ka tikai neliela daļa pacientu ikdienā lieto arī zobu diegu, jo uzskata to pa lieku greznību. Patiesībā zobu diegošana ir ļoti būtiska, lai saglabātu zobus veselus. Zobu birstīte nevar pilnībā iztīrīt zobu starpas, it īpaši, ja zobi ir cieši viens pie otra. Zobu diegs sekmīgi izņem ēdiena paliekas no grūti pieejamām vietām. Zobus diegot jāiemāca jau bērniem, kad viņi sāk apgūt patstāvīgas zobu kopšanas prasmes. Protams, to vajadzētu darīt kopā ar vecākiem.

Nomainīt zobu birsti reizi 3 mēnešos

Cik bieži jūs pērkat jaunu zobu birsti? Vai tiešām nomaināt to ik pēc 3 mēnešiem? Teorētiski mēs to zinām, bet vai praksē ievērojam? Būtiski izveidot sev paradumu, ka zobu birste tiek regulāri nomainīta pret jaunu, jo tieši birstītes īpašības un spēja notīrīt zobu virsmu ir svarīga, lai zobu kopšana būtu sekmīga. Zobu birste, kas jau kļuvusi pārāk mīksta un tās zari ir katrs uz savu pusi, noteikti nespēj labi paveikt savu darbu, kā arī tā ir kļuvusi nehigiēniska.

1-2 reizes gadā veikt zobu higiēnu

Zobu higiēna ir ļoti būtiska, lai novērstu zobu bojāšanos un arī uzlabotu mutes veselību kopumā, jo higiēnists ar speciāliem instrumentiem noņem gan cieto, gan mīksto aplikumu, nopulē zobus un rūpīgi iztīra grūti pieejamās vietas. Zobu higiēnists ikvienam būtu jāapmeklē vismaz vienu reizi gadā, bet ideālā gadījumā - divas reizes. Tā būs profilakse, kurā ieguldītie līdzekļi noteikti atmaksāsies. Zobu higiēnu jāsāk veikt jau pirmsskolas vecuma bērniem, lai novērstu piena zobu bojāšanos un pieradinātu bērnus pie zobu aprūpes zobārstniecībā.

Uz zobārstniecību doties profilaktiskos nolūkos

Skaidrs, ka doma par to, ka jāapmeklē zobārstniecība, nav patīkama. Kāpēc gan tur doties, ja nekas nesāp un nav sūdzību? Patiesībā zobārstniecība būtu jāapmeklē tieši tad, kad sūdzību vēl nav, jo tas ļaus zobārstam veikt profilaktisko darbu - pārbaudīt zobus un vajadzības gadījumā likvidēt nelielus bojājumus to sākotnējā stadijā, kad tie vēl nav radījuši nepatīkamus simptomus. Profilakse vienmēr ir labākā ārstēšana. Tas var jums ietaupīt pamatīgus izdevumus, kas būtu par akūtas situācijas risināšanu.

Vai jums jau ir savs uzticamais zobārsts uz zobārstniecība, kur dodaties ar prieku, zinot, ka saņemsiet kvalitatīvu pakalpojumu un draudzīgu attieksmi? Ja nē, tad iesakām ieskatīties https://www.apinesklinika.lv/ un uzzināt vairāk par zobārstniecības klīnikas pieredzes bagātajiem speciālistiem, kuri mājīgā atmosfērā strādā gan ar pieaugušajiem, gan pašiem mazākajiem pacientiem.

Atteikties no gāzētiem saldinātajiem dzērieniem

Gāzēti saldinātie dzērieni ir viens no lielākajiem zobārstu biediem. It īpaši, ja tos lielā apjomā lieto bērni. Tajos ir ļoti daudz cukura un skābes, ka rada īpaši nelabvēlīgu vidi zobiem. Vēlams pēc iespējas samazināt šādu dzērienu lietošanas biežumu un daudzumu. Ja tomēr tos dzer, tad labāk izmantot salmiņu, kas ļaus dzērienu uzreiz novadīt tālāk mutē, mazinot zobu virsmas saskari ar šķidrumu.

Nenašķoties starp ēdienreizēm

Neveselīgas uzkodas starp ēdienreizēm ievērojami palielina zobu bojājumu risku, tāpēc būtu vēlams atturēties no tām. Bulciņas, konfektes, cepumiņi un citi našķi mums garšo, bet to ietekme uz zobiem ir nevēlama. Vislabāk ievērot principu, ka ir trīs pamata ēdienreizes un divas veselīgas uzkodu reizes. Ja ir iespēja, arī pēc šīm maltītēm zobus var iztīrīt vai vismaz izskalot muti, izmantot košļājamo gumiju.

Atmest smēķēšanu

Smēķēšana ir viens no tiem kaitīgajiem ieradumiem, kura atmešana sniegs jums patiesi lielus ieguvumus un mutes veselības uzlabošanos. Smēķētājiem ir problēmas gan ar zobu iekrāsošanos, gan sliktas elpas rašanos, kā arī paaugstinātu zobu bojāšanās risku. Tāpat ir paaugstināta iespēja saslimt ar smaganu slimībām un mutes vēzi. Atmetot smēķēšanu, iespējams visus šos riskus novērst vai ievērojami samazināt. Tādā veidā arī sev ievērojami samazināsiet izdevumus - gan par cigaretēm, gan zobu balināšanu, gan labošanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas