Kā uzlabot savu kredītvēsturi un kredītreitingu?

Portāls nra.lv 18.jūnijs 2019, 14:00
 
publicitātes
Katrs, kurš pelna un izmanto dažādus pakalpojumus, maksā rēķinus, visas dzīves garumā veido savu kredītvēsturi. Tas, kāda ir šī kredītvēsture un no tās izrietošais kredītreitings, īpaši aktuāli kļūst brīdī, kad patērētājs grib izmantot kādus kredītpakalpojumus, piemēram, saņemt hipotekāro kredītu vai auto līzingu. Tiek noteikts kredītreitings, kas atspoguļo klienta spēju un gatavību noteiktā laikā apmaksāt finansiālās saistības. Ja kredītreitings tiek novērtēts kā zems, tad kredīts var tikt atteikt vai arī tam piemērota augstāka procentu likme un neizdevīgāki nosacījumi.

Tāpēc ikviena interesēs ir izveidot sev labu kredītvēsturi, kas arī nozīmē labāku kredītreitingu un izdevīgāku iespējamo sadarbību ar kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem. Tomēr kredītvēstures un kredītreitinga uzlabošana nav vienas dienas jautājums. Tas var aizņemt pat vairākus gadus, tāpēc jāsāk jau šodien, apzinoties savu situāciju un izvēloties labākos instrumentus, kā to izdarīt.

Dalāmies ar dažiem ieteikumiem, kā jūs varat laika gaitā uzlabot savu kredītvēsturi un kredītreitingu.

Optimizējiet un samaziniet savas parādsaistības

Jo mazākas jums ir kredītsaistības, jo labāks būs kredītreitings. Ja jau esošās saistības veido tuvu pie 40% no ienākumiem, tad iespējamība, ka varēsiet saņemt jaunu aizdevumu, ir diezgan zema. Tāpēc nepieciešams optimizēt esošās kredītsaistības un panākt to ātrāku samazināšanu.

Noderīga var būt pārkreditācija, kas ļauj apvienot vairākus kredītus vienā. Pārkreditācija arī var nodrošināt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, zemāku procentu likmi un ērtāku apmaksas grafiku, kas ļaus efektīvāk samazināt savas kredītsaistības. Pārkreditācija mazākām summām iespējama bez ķīlas, bet, ja kredītsaistības ir apjomīgākas, tad pārkreditācija tiks veikta pret nekustamā īpašuma ķīlu. Pārkreditācija būs piemērota arī tad, ja ir grūtības ar kredītu nomaksu, kā arī esošie kredītlīgumi nešķiet izdevīgi.

Nekavējiet rēķinu, kredītu un soda kvīšu apmaksu

Viens no biežākajiem veidiem, kā tiek sabojāta kredītvēsture, ir laikā neapmaksāti rēķini, kredītmaksājumi un citas saistības, piemēram, soda kvītis. Un ne vienmēr tas ir tādēļ, ka nav naudas, bet gan pašu aizmāršības un neuzmanības dēļ. Ieteicams daudz atbildīgāk pievērsties šim jautājumam un atcerēties vienmēr laikā segt visus savus maksājumus. Palīdzēt var automātiskie maksājumi no konta, maksājumu saraksta veidošana un citas metodes, kas neļaus nokavēt termiņus un iegūt nevēlamu ierakstu savā kredītvēsturē.

Nokārtojiet savas parādsaistības

Ja ir kādi nenomaksāti un kavēti rēķini, soda kvītis vai citas saistības, kuras jau uzskatāmas par parādu, tad tās ir jānokārto pēc iespējas ātrāk, lai tās būtu nevis esošās parādsaistības, bet jau bijušās. Ja arī jums šķiet, ka visas saistības ir nokārtotas, ieteicams par to pārliecināties, lai vēlāk negadās kādi nepatīkami pārsteigumi šajā sakarā, jo būs ne tikai parāds, bet arī soda procenti un pat parādu piedziņas procesi.

Iemācieties nedzīvot pāri saviem līdzekļiem

Ja vēl neveicat savu ienākumu un izdevumu uzskaiti, neplānojat pirkumus un naudas plūsmu, tad ir pēdējais brīdis to sākt darīt, jo tādā veidā iemācīsieties nedzīvot pāri līdzekļiem un nenonākt situācijā, kad līdz algas dienai atkal pietrūkts naudas, kuru bieži nākas aizņemties no ātro kredītu firmām. Tas ir nevēlams paradums, kas pavisam noteikti bojā kredītvēsturi un pasliktina kredītreitingu.

Veidojiet iekrājumus neparedzētiem gadījumiem

Ieradums veidot naudas uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem sniegs pozitīvu ietekmi uz budžetu kopumā un arī kredītvēsturi. Jums būs līdzekļi, ko izmantot negaidītu rēķinu vai pirkumu apmaksai, līdz ar to nevajadzēs atkal aizņemties vai nokļūt parādnieku sarakstā. Iekrājumu veidošana arī disciplinē un uzlabo finanšu pratību. Tāpat tas būs noderīgi, ja plānojat nākotnē hipotekāro kredītu. Tur noteikti būs nepieciešama pirmā iemaksa, kas jāsedz pašiem.

Legalizējiet savus ienākumus

Ne tikai kredītreitings un kredītvēsture nosaka iespēja iegūt aizdevumu. To ietekmē arī citi nozīmīgi faktori. Viens no tiem ir regulāro ienākumu apjoms. Tāpēc jūsu interesēs ir panākt, ka visi ienākumi tiek saņemti oficiāli un ir pierādāmi. Iznākšana no “pelēkās zonas” nāks par labu, jo uzlabos kredītreitingu un iespēju saņemt vēlamo aizdevumu.

Nemainiet darbu ik pēc dažiem mēnešiem

Kredītreitingu var negatīvi ietekmēt arī tas, ka pārāk bieži tiek mainītas darba vietas. Tas liecina par nestabilitāti un neuzticamību, kas var pazemināt iespējas saņemt finanšu pakalpojumus. Jo ilgāk strādājat vienā darba vietā, jo labvēlīgāk uz sadarbību skatīsies kredītdevējs. Tāpēc ieteicams nogaidīt vismaz pārbaudes laika beigas un tikai tad domāt par kredīta pieteikumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:09

Jaunākās diskusijas