Šo 9.klases eksāmena uzdevumu matemātikā nevar izpildīt pat pieaugušie!

tautaruna.lv 19.jūnijs 2019, 18:12
 
F64
Kāds skolēns ziņo par 9. klašu matemātikas eksāmena uzdevumu, kas vairākiem skolēniem sagādājis grūtības, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Uzdevums:

“Tūrists ar ātrumu 3 km/h kāpa kalnā un tikpat garu ceļu veica, kāpjot lejā ar ātrumu 7 km/h. Tūrista kāpiens kalnā un kāpiens lejup kopā ilga vienu stundu. Aprēķini, cik kilometrus kopā nogāja tūrists, kāpjot kalnā un kāpjot lejup.”

Devītklasnieki ziņo par matemātikas eksāmena otrās daļas sesto uzdevumu, norādot, ka to nav spējuši izpildīt arī vēlāk aptaujātie pieaugušie. Skolēni pieļauj, ka konkrētais uzdevums neatbilst devītās klases audzēkņu zināšanu līmenim.

"Mans tēvs šo uzdevumu atrisināja, taču viņš ir vienīgais cilvēks no 10 aptaujātajiem pieaugušajiem, kas varēja to atrisināt. Viņš skaidroja, ka tur nekādas formulas nav, bet ir jāizmanto loģika. Tad es aizdomājos, cik lielas prasības ir uzliktas devītklasniekam, lai atrisinātu šādu uzdevumu?" saka skolēns.

Kā izrādās, lai atrisinātu šo teksta uzdevumu, skolēnam bija jāzina sakarība (formula) starp ātrumu, ceļā pavadīto laiku un ceļa garumu. Izvēloties, kuru no šiem lielumiem apzīmēt ar mainīgo, šajā gadījumā tas varēja būt vienīgi ceļa garums, tad jāuzraksta algebrisks vienādojums. Pareizā atbilde: tūrists kopā nogāja 4,2 km.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas