Uzzini, kāda solās būt vasara; novērojumi iepriecina

tautaruna.lv 24.maijs 2019, 18:10
 
Pixabay
Šogad vasarīgais laiks maija otrajā jau aizsāka kopumā siltu, pērkoņainu un ar nokrišņiem bagātu vasaru tās otrajā pusē, secina laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā vasaras prognozē.

Atbilstoši Mokeja dienai (23. maijs) vasara rādās būt silta, ar vairākām karstām dienām jūlijā un augusta pirmajā pusē.

Uz pērkoņainu vasaru norāda gan pirmais pērkons 8. martā, kas ierūca dienvidvējā, gan 28. janvāris, kas paredz vasaru. Arī dzeguze iekūkoja jau aplapotos kokos un tā ir laba zīme, ka vasara būs silta un auglīga.

Šopavasar salīdzinoši maz maijvaboļu un tas savukārt norāda uz siltu, bet ne karstu vasaru. Toties odi un knišļi jau kopš 12. maija kož un tā ir zīme, ka būs gan meža ogas, gan sēnes. Vēl, atliek vērot laiku un zīmes dabā Sidora dienā (27. maijs) un Pahoma dienā (28. maijs). Tāpat arī dienas maija beigās. Ja šajās dienās neiepūtīs auksti vēji, tad vasara kopumā būs laba un gara. Ja maija beigas vējainas, tad vasarā būs daudz vējainu dienu.

Atbilstoši decembrim un aprīlim, tāpat arī nozīmīgām dienām janvārī, tad jūnijs rādās būt drusciņ siltāks kā parasti un vairāk sauss kā mitrs. Atbilstoši ievu zieda vēsumam maija sākumā, tad arī rudzu ziedā, laikā līdz 12. jūnijam, dažviet iespējamas nakts salnas. Laiks ap Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) un Jāņos vasarīgi silts, ar īslaicīgu lietu un pērkonu, bet bez ilgstošiem nokrišņiem. Ap Pēteriem (29. jūnijs) iespējamas dienas, kad temperatūra var pietuvoties plus 28, 30 grādiem.

Tālāk, jūlijs - silts, pērkoņains un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Jūlijā iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Ja seko 7. janvārim, kas ir pirmā diena pēc Zvaigznes dienas (6. janvāris), tad vasarā karstākas un pērkoniem bagātākās dienas var būt pēc vecās Pēterdienas, tas ir, pēc 12. jūlija.

Augusts - līdz mēneša vidum silts, daždien arī karsts un ar īslaicīgām, bet nereti stiprām pērkona lietusgāzēm. Mēneša otrajā pusē silts, nokrišņi īslaicīgi. Atbilstoši nozīmīgām dienām maija sākumā, tad augusta beigās iespējamas arī pirmās rudens salnas.

Toties septembris kopumā rādās būt jauks un saulains. Mēneša vidū naktis dzestras un iespējamas salnas. Ap Miķeļiem (29. septembris) laiks var strauji mainīties, un ienāks rudens, kas rādās būt nokrišņiem bagāts (atbilstoši pīlādžu ziedēšanai) un rudenīgi silts.

Jārēķinās, ka sausās un mēreni siltās vasarās naktīs līdz Jāņiem vēl iespējamas salnas. 1992. gada vasarā, kas bija salīdzinoši sausa un lielākoties saulaina, naktis bija vēsas un pat 6. jūlijā salnas dažviet apkoda kartupeļu lakstus.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas