Valkas mērs: Tas, ka Parīzē ugunsdzēsēji ir tik vāji, parāda, ka vāja ir pati Francija

tautaruna.lv 17.aprīlis 2019, 18:00
 
SCANPIX
Šīs nedēļa sākās ar traģisku vēsti no Francijas- tur liesmas izpostījušas Parīzes Dievmātes katedrāli. Kamēr vieni sēro par zaudētajām vēstures liecībām, tikmēr citi spriež par to, cik bezspēcīgi šajā situācijā patiesībā bijuši glābēji.

"Tas, ka Parīzē ugunsdzēsēji ir tik vāji, parāda,ka vāja ir pati Francija," pēc ziņām par lielo postažu mikroblogošanas vietnē twitter raksta Valkas mērs Vents Armands Krauklis. Tikmēr režisore Kristīne Želve tikmēr slavē ugunsdzēsēju darbu. "Tieši patiecoties ugunsdzēsēju profesionālajai pieejai uguns dzēšanai, katedrāle un liela daļa kultūras objektu (piemēram, vitrāžas) tika izglābtas. Dūmu detetektoram nostrādājot, 10 minūšu laikā operatīvi tika evakuēti ap 1000 cilvēku. Francijas prezidents bija tur, iekšlietu ministrs momentā pārtrauca komandējumu. Par ziedojumu ciparu jūs jau zināt. Katedrālei ir lāzerskenējuma plāns. Vakar Makrona uzruna tautai TV. Piedodiet, bet Francija izskatās ļoti stipra šobrīd," atbildot uz Valkas mēra komentāru norāda režisore.

Tiesa, vēlāk gan V.A.Krauklis norādījis, ka, iespējams, izteicies neprecīzi. "Ugunsdzēsējiem domājot nevis konkrētos cilvēkus ,kuri ,visticamāk, pašaizliedzīgi darīja ko varēja,bet gan reaģēšanas ātrumu,tehnoloģisko nodrošinājumu.Tādas nozīmes objektā plašam ugunsgrēkam vispār nevajadzētu būt.Tātad ugunsdrošības ,ātrās reaģēšanas sistēma nebija pienācīgā līmenī.Un par to atbild attiecīgie dienesti."

Jau vēstīts, ka līdz šodienai Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai jau saziedots gandrīz miljards eiro un dievnama apkaimē jau darbojas celtnieki. Šorīt pie katedrāles atgādāts milzīgs celtnis un pievesti kokmateriāli. Francijas prezidents Emanuels Makrons uzrunā tautai otrdienas vakarā solīja, ka Francija atjaunos Parīzes Dievmātes katedrāli piecu gadu laikā.

Līdzekļus katedrāles atjaunošanai saziedojuši Francijas un ārvalstu uzņēmēji, kompānijas, pašvaldības, ticīgie un citi cilvēki, kas vēlas pieredzēt pasaulslavenā dievnama atdzimšanu.

Līdz šim savākti jau 880 miljoni eiro, atklāja valdības amatpersona.

Ziedotāju vidū ir kompānija "Apple", uzņēmums "Kering", kam pieder tādi modes zīmoli kā "Yves Saint Laurent" un "Gucci", kosmētikas grupa "L'Oreal" un tās dibinātāji Betankūru ģimene.

Katedrālē pirmdienas vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarījis plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēks izcēlies netīšām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:54

Jaunākās diskusijas