Brīdina par veikalā pamanītiem tomātiem ar "ļoti aizdomīgām pazīmēm"

tautaruna.lv 25.marts 2019, 18:51
 
Pixabay
Kāda tomātu audzētāja sociālajā tīklā Facebook brīdinājusi citus par iespējamu tomātu slimību, kas var sabojāt pat pusi ražas.

"Tomātu un tomātu dēstu audzētāji! Nupat redzēju lielveikalā spāņu tomātu ar ļoti aizdomīgām pazīmēm. Tas var būt Pepino vīruss vai arī jauns ToBRFV.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Abi vīrusi nav ārstējami un ir ļoti postoši (ražas zudumi līdz 50%!). Neaiztieciet šādus augļus ar rokām paši un pabrīdiniet savus strādniekus.

Visdrošāk būtu katru reizi pirms darba uzsākšanas mazgāt rokas ar dezinfekcijas līdzekli. Ņemiet vērā, ka spirts nav efektīvs pret ToBRFV. Nevediet mājās kastes no importa dārzeņiem! Esiet modri!" brīdina Mārīte.

Kā norāda ieraksta autore, uzturā lietot šādus tomātus nav bīstami, taču tie nav tik gardi. "Cilvēkiem šie vīrusi nekaiš, tikai tomātiem un dažiem citiem augiem," mierina audzētāja.

Pepino vīrusa pazīmes: uz tomātu lapām sākumā parādās atsevišķi dzelteni plankumi, vēlāk lapas raksts atgādina par kāda mikroelementa trūkumu, tiek atzīmēta arī lapu „burbuļainība”, galotnes kļūst spicas un pārklājas ar raksturīgu gaišu tīkojumu. Uz augļiem var būt marmoram līdzīgs raksts. Inkubācijas periods ilgst 4012 nedēļas, tad pazīmes parādās uz lapām un 2-3 nedēļu laikā augs aiziet bojā, simptomi izplatās gar augu rindām.
Infekcija saglabājas uz augu atliekām un saknēm līdz 3 nedēļām, izplatās ar kukaiņiem, sēklām un dēstiem. Apkaro, pilnīgi nomainot visus augus siltumnīcā, rūpīgi dezinficējot taru, ārkārtīgi stingri ievērojot higiēnas prasības un karantīnas pasākumus saimniecībā, pērkot sēklas un dēstus tikai drošās firmās. Izturīgu šķirņu nav, informē eva.lv.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:09

Jaunākās diskusijas