Vietējie ceļ trauksmi; Naukšēnos plosās īsts vilks

tautaruna.lv 10.februāris 2019, 12:48
 
F64
Naukšēnu pagastā kādam mājlopam uzbrucis vilks un atgadījums raisījis bažas vietējo mednieku vidū, vēstīja raidījums "Bez tabu".

Vietējā mednieku kolektīva biedri atzina, ka pirmo reizi pieredzējuši situāciju, kad vilks ienācis saimniecībā un saplosījis mājlopu. Pēc pirmās nakts nelaimes mednieki šķūnī novietojuši videonovērošanas kameru, zinādami, ka plēsējs, visticamāk, atgriezīsies pie sava laupījuma.


Vilku pēdu dzīšanā operatīvi iesaistījušies vairāki tuvākās apkārtnes mednieki.

“Mežs bija nopēdots, vilki bija vismaz divas dienas bijuši tajā meža masīvā, beigās es gāju pa svaigām pēdām, un vilks uznāca uz manām pēdām, ja man nebūtu bijis ierocis, es pārāk omulīgi nejustos, jo vilkiem no medniekiem nebija nekādas bailes,” atcerējās mednieks Pauls Vikmanis, kurš pastāstīja, ka vizuāli plēsējs izskatījies pat atbaidoši, jo spalvas klājušas tikai tā asti un galvu.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš atzina, ka tieši plēsējam neierastā uzvedība un izskats sākotnēji licis domāt, ka tas ir šakālis vai lapsa. “Kašķainie vilki kļūst pārdroši, jo ziemā viņiem salst, viņi grib ēst, viņi kļūst pārdroši, mājdzīvniekus būtu vairāk jāpieskata, arī medniekiem vajadzētu atbrīvot mežu no šādiem slimiem dzīvniekiem, jo kašķis ļoti izplatās,” norādīja pētnieks, zoologs Jānis Ozoliņš.

"Nevar atstāt šo jautājumu pašplūsmā, cerot, ka daba pati visu noregulēs, tādā gadījumā mēs varam nonākt pie jautājuma, ja ir šādi slimi vilki, kā cilvēki uz skolu bērnus palaidīs, zinot, ka vilki klejo apkārt un nebaidās no cilvēka?" sacījis mednieks Pauls Vikmanis.


Kaspars Kļaviņš, kurš ir ne tikai mednieks, bet arī aitu audzētājs, stāstīja, ka viņam zināms vēl viens nesens gadījums Jelgavas pusē, arī vilks nekaunīgi ieradies pēc sava medījuma. “Lauksaimniekiem ir jārēķinās ar iespējamību, ka plēsoņa pie viņiem atnāks,” norādīja Kaspars Kļaviņš.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:56

Jaunākās diskusijas