Eksperiments: Vai Latvijas veikalos nopērkamā majonēze ir kaitīga veselībai?

tautaruna.lv 16.decembris 2018, 17:47
 
Reuters/Scanpix
Raidījums "Bez Tabu" veicis eksperimentu, lai noskaidrotu, kura majonēze ir kaitīga un kura ne.
Eksperimenta būtība - varot pārbaudīt majonēzes kaitīgumu, tai pievienojot jodu. Ja majonēze kļūst lillā, tad esot kaitīga, ja dzeltenīgi brūna, tad viss ir kārtībā.

Vienā no Latvijas lielveikaliem tika nopirktas piecu dažādu veidu majonēzes, kā arī jods. Video norādīts, ka tā majonēze, kurai, pievienojot pāris pilītes joda, maina krāsu uz lillīgu, ir veselībai kaitīga, bet tā, kura krāsu gandrīz nemaina, - nekaitīga. Krāsas maiņa skaidrojama ar to, ka majonēzei ir pievienota kartupeļu ciete un tieši tāds produkts esot veselībai kaitīgs.

No piecām iegādātajām majonēzēm lillīga iekrāsojās tikai viena.

"Tas, ka produkts reaģē uz jodu un maina krāsu, nav nekāds brīnums. Cietei ir raksturīga reakcija ar jodu — tā klātbūtnē novērojams spilgti zils krāsojums. Līdzīgi notiek, ja jodu uzpilina uz, piemēram, desas, maizes vai kartupeļa šķēlītes - visos šajos produktos var sastapt cieti, kas nebūt nav kaitīga veselībai, ja to, protams, neēd milzīgām karotēm," pauda zinātniskā institūta "Bior" eksperts Jānis Liepiņš.

Rezumējot, ir skaidrs, ka apgalvojums ir pārsteidzīgs. Majonēzi, kas reaģē ar jodu nevar saukt par kaitīgu. Šajā gadījumā drīzāk varētu runāt par majonēzes kvalitāti, jo, kā zināms, tam produktam, kas gatavots pēc tradicionālās receptes, nav nepieciešami papildu piejaukumi.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:11

Jaunākās diskusijas