Soctīklos kritiskas pārdomas par veselības nozari Latvijā; naudas nav, cilvēki mirst

tautaruna.lv 19.oktobris 2018, 19:00
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Vai ik dienu sociālajos tīklos tiek publicēts kāds palīgā sauciens - cilvēkam vajadzīga operācija vai ārsts izraksta zāles, kuras valsts neapmaksā, izmaksas milzīgas un nākas lūgt citu cilvēku palīdzību.

Tāpāt gana bieži cilvēki ir pikti par to, ka rindas pie speciālistiem ir ļoti garas, jāgaida mēnešiem. Kritika, dusmas, neizpratne.

Jāpiebilst, ka šā gada veselības nozares finansējums pirmoreiz budžeta sastādīšanas vēsturē pārsniedza vienu miljardu eiro, pateicoties arī papildus atvēlētajam finansējumam veselības reformai.

Nākamā gada veselības nozares budžets saskaņā ar Finanšu ministrijas ziņojumu būs 1,168 miljardi eiro.

Summa iespaidīga, bet vai to būs gana?

Mārtiņš facebook publicējis savas pārdomas par veselības nozari Latvijā. Viņa paustajām domām piekrīt daudzi. "...kā tas man atkal liek uzdot jautājumus mūsu veselības aprūpes sistēmai, arī Valtera gadījumā, cilvēks bija spiests lūgt līdzcilvēku atbalstu, vācot ziedojumus slimības ārstēšanai, skaudri, tādos brīžos izskrien cauri skudriņas. [..] Masu medijos nonāk vien dažas ziņas par to, ka diemžēl veselības aprūpes dēļ kāds devies ,,saules dārzos" jo nav bijis finansējums kādu zāļu vai konkrētu medicinisko manipulāciju veikšanā, vai ārstēšana bijusi novēlota, tāpēc ka rindas pie speciālistiem ievelkas pat vairāku mēnešu garumā. Vēža ārstēšanā Latvijā salīdzinot ar mūsu kaimiņvalstīm un kā ES dalībvalstīm ir viskritiskākais. Onkoloģijas pacientu skaits īpaši vecumā no 22-35 ir ļoti augsts, vēl ir arī bērni. Valsts tikai šobrīd apmaksājusi zāles īpašās formas meleonomas ārstēšanai, kur līdz šim nebija šī atbalsta! Uzskaitīt varētu daudzas slimības, kur pielietotās terapijas metodes diemžēl nespēj segt pacienti un viņu tuvinieki. Cik valstij ir vērts iedzīvotājs, simti, tūkstoši, miljoni eiro?
Priekšvēlēšanu laiks beidzies, manipulācijās un partiju savstarpējās cīņās! Slimība katru dienu paņem kāda cilvēka sapņus un nākotni. Cik aizsargāti, vai cik efektīva ir veselības nozarē, kur jāgaida rindā pie speciālista arī akutos gadījumos?" retoriski vaicā Mārtiņš.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:04

Jaunākās diskusijas