Jau pusgadu Rīgā, uz lielvakala kāpnēm, mīt dīvains puisis un lūdz ēdienu

tautaruna.lv 17.oktobris 2018, 12:08
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Jau aptuveni pusgadu tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" Vecrīgā ilgstoši uzturas jaunietis, kas caurām dienām tikai sēž uz kāpnēm, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Veikala apmeklētāji nobažījušies par viņa veselības stāvokli. Puisis dienas pavada, sēžot uz kāpnēm, dažkārt veikala apmeklētāji viņam nopērk pārtiku. Tiek noskaidrots, ka jaunietis pametis skolu, pārsvarā pārtiek no ēdiena pārpalikumiem ēstuvēs.

Raidījumā vērsušies rīdzinieki, kuri mēdz apmeklēt tirdzniecības centru ”Galerija centrs” Vecrīgā. Ziņo par kādu puisi, kurš teju vai dzīvo tirdzniecības centrā. Turpinājumā viena no vēstulēm.

”Veikalā “Galerija centrs” uz trepēm starp 4. un 5. stāvu sēž zēns. Jaunietis, šķiet, ir nepilngadīgs. Darbinieki stāsta, ka aizmucis no kādas iestādes. Veikalā uzturas jau gandrīz pusgadu. Puisis ir izkāmējis, ar ataugušiem, gariem matiem, ģērbies sarkanā jakā. Visu laiku vienās drēbēs. Saaukstējies. Saka, ka baidās no cilvēkiem. Līdzcilvēki viņam pērk ēdienu. Viņu vairākkārt ir dzinuši prom apsargi, bet puisis katru dienu atgriežas. Puisis ir vientuļnieks, klaiņo vienatnē. Varbūt viņš nav no bērnu nama, varbūt viņam ir ģimene, bet viņam būtu jāmācās, jānodarbojas ar jauniešiem aktuālām lietām, varbūt jāārstējas, ja tas ir nepieciešams, bet ne jau jādzīvo uz ielas….”


“Bez Tabu” komandai arī izdodas sastapt puisi, kurš sēž ierastajā vietā - uz kāpnēm starp ceturto un piekto stāvu, kuras tirdzniecības centra apmeklētāji izmanto reti. Jaunietis patiesi šķiet nepilngadīgs, noaudzis gariem, netīriem matiem, ilgstoši nemazgātās drēbēs. Sēž uz kāpnēm, uzvilcis kapuci un atbalstījis galvu pret ceļiem. Puisis gan nav diez ko runīgs. Taujāts, kāpēc te ilgstoši uzturas, atbild negribīgi, sākotnēji atbildot vien ar frāzi ”viss kārtībā”. Vēlāk, kad žurnālisti piedāvā jaunieti pacienāt ar ēdienu, kļūst nedaudz runīgāks.

”Vienkārši patīk te sēdēt. Es te gandrīz katru dienu nāku. Es ēdu šodien, paņēmu ēdiena pārpalikumus no ”McDonald’s”. Tur bija atstāts. Nav kur citur paēst. Varat man iedot naudu ēdienam?” atklāj puisis.

Tirdzniecības centra darbiniek stāsta, ka apsargi viņu dažkārt dzenot prom, tomēr viņš atgriežoties. Apstiprina, ka ir vienpatis.

Par savu dzīvi jaunietis stāsta negribīgi. Noliedz runas par to, ka dzīvo bērnunamā vai krīzes centrā. Saka, ka viņam ir nosacīta dzīvesvieta pie tēva kādā Rīgas mikrorajonā. Vecāki esot šķīrušies, nezinot, ar ko puisis nodarbojas.

Puisim ir 19 gadu, tāpēc policijai nav tiesību viņu nogādāt mājās vai iecirknī.

Lai gan veikala apmeklētāji stāsta, ka puisi redz klaiņojam aptuveni pusgadu, citi uzrunātie, kuri arī vairumu laika pavada ielās, stāsta, ka jaunietis, iespējams, sācis klaiņot, būdams nepilngadīgs.

”Viņš vienkārši guļ, naudu neubago. Paprasa paēst. Man nav žēl viņam iedot. Varbūt ar vecākiem sastrīdējies. Jau gadiem viņš tā. Ilgi. Es jau divus gadus viņu redzu. Man liekas, ka tur ar ģimeni problēmas," sacījis kāds vīrietis.

Noskaidrojusi puiša vārdu, uzvārdu, “Bez Tabu” komanda uzzina, ka jaunietis agrāk mācījies kādā tehnikumā. Bijis sekmīgs audzēknis, pārstāvējis tehnikumu dažādās zināšanu sacensībās, ieguvis godalgotu vietu olimpiādē. Agrāk bijis aktīvs arī sociālajos tīklos.

Kas izmainījis jaunieša dzīvi, nav skaidrs. Neoficiāla, bet ticama informācija liecina, ka pēdējā laikā jaunietis ir krietni pārvērtis savu dzīvi: pārkāpj likumu, zogot veikalos, mēdzot lietot narkotikas.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:33

Jaunākās diskusijas