Laika zīmju vērotājs prognozē, kāds būs rudens

tautaruna.lv 21.septembris 2018, 18:03
 
Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency
Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā pauž savu redzējumu par gaidāmajiem laikapstākļiem septembra izskaņā un oktobra sākumā.

"22.septembrī sākas un līdz Miķeļiem - 29.septembrim, turpinās Dzelzu nedēļa. Tā ir sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai jābūt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks. Šoruden 9. oktobrī.

Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem - būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem - būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus - tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

Miķeļi ir 29.septembrī. Ziemas laika sākums. Tās ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus svin lepni. Senči kāva aunu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst - būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem - būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule - būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina - būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos (10.novembris) būs sniegs.

[...]

Septembra otrajā pusē laika apstākļi nepastāvīgi. Dzelzu nedēļā (no 22. līdz 29.septembrim) temperatūra dienās ap plus 13, plus 18 grādiem. Šajā laikā vairāk vējainu dienu, nokrišņi īslaicīgi, bet bezvēja skaidrajās naktīs dažviet nelielas rudens salnas. Laikā ap Miķeļiem (29.septembris) līdzīgi. Vēlāk dažviet īslaicīgs lietus, bet salīdzinoši silts. Dienā temperatūra var paaugstināties līdz plus 18, 20 grādiem. Arī oktobra pirmajā pusē, laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris), drēgns un nemīlīgs rudens vēl izpaliks, lai gan dienas kļūs vēsākas un naktis krietni dzestrākas," raksta laika zīmju vērotājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:05

Jaunākās diskusijas