Sociālajos tīklos ceļ trauksmi: Kā var glābt Latvijas mežus no atkritumiem?

tautaruna.lv 18.septembris 2018, 17:40
 
F64
Sociālajā tīklā Facebook ir izveidota grupa, kurā ļaudis dalās ar dažādām dabas fotogrāfijām un atradumiem mežos, taču ne vienmēr foto atspoguļo Latvijas dabas skaistumu.
Tie, kas atstāj dabā savus atkritumus, nekad nedomā, ka te ir arī mājas neskaitāmām dzīvām radībām.

Kāda Facebook lietotāja publicējusi fotogrāfijas, kurās redzams, kā tiek piemēsloti Latvijas meži un purvi.

Ekrānšāviņš no Facebook

Šīs fotogrāfijas kļuva par pamatu spraigai diskusijai, kurā cilvēki dalījās ar iespējamiem situācijas risinājumiem - ko var darīt, lai glābtu Latvijas dabu no atkritumiem?

"Tie, kas atstāj dabā savus atkritumus, nekad nedomā, ka te ir arī mājas neskaitāmām dzīvām radībām. No šī skatu punkta raugoties, mežā vai purvā ienācis, cilvēks ir ciemos. Kurš gan atļaujas, ciemos aizgājis, izgāzt svešā dzīvoklī savus atkritumus, bet dabā- nekādu problēmu, neviens tak neredzēs, kurš to nesmukumu atstāja. Un tas ir attieksmes un audzināšanas jautājums. Tas tad arī ir cēlonis visai šai nejēdzībai," teikts kādā komentārā.

Facebook lietotāji piedāvā vairākus variantus, kā atrisināt situāciju.

"To ļoti labi atrisina sodi !Meža cirtēji cirta mežu, pudeles atstāja. Mednieki tusēja, pudeles atstāja. KAS vāc pēc tam?" teikts kādā komentārā.

Kāda cita lietotāja uzskata, ka rūpes par dabu var iemācīt skolas solā.

"Diemžēl, bet ļoti trāpīgi teikts. Es uzskatu, ka vecākiem ir jāmāca. Tāpat skolās un bērnu dārzos ir jāmāca mīlestība pret DABU!!! Mēs esam vienīgie kas to var!!! Un ir “jādod” tālāk labie piemēri!!!!"

"Šī problēma jārisina valsts mērogā par vidi atbildīgām institūcijām, iesaistot arī sabiedrību. Katrs atsevišķi mēs varam nekad un nekur nebūt drazotāji, reizēm savākt kādu atkritumu, kas ir mūsu spēkos, bet tas neatrisina problēmu, kura aug augumā, jo izmestie atkritumi nesadalās, tie krājas dabā un tiek no jauna papildināti gan tur, kur ja ir, gan tīrās vietās," teikts kādā komentārā.

Tikmēr diskusijas autore piemin, ka, piemēram, lielās talkas šo problēmu neatrisina.

"Tas ir labs jautājums, tikai neviens tā īsti nezina, ko iesākt ar šo problēmu. Kā redzams, talkas to neatrisina, varbūt pat nostiprina daļā sabiedrības apziņu, ka būs taču kāds, kas to visu savāks. Un vāc jau arī, tikai ne visur. Maz ticams, ka tie , kam veltīta šī diskusija, to sadzirdēs un mainīs savu attieksmi pret dabu. Un tomēr... Jautājums paliek atklāts," viņa raksta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas