Aklam rīdziniekam nepieciešama kāda lieta, kas ļaus viņam dzīvot kā redzīgam

tautaruna.lv 10.septembris 2018, 17:15
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme. / RIA Novosti/Scanpix
Portālā "ziedot.lv" publicēts lūgums palīdzēt Jānim Bērziņam - cilvēkam, kas jau 15 gadus ir pilnīgi akls.
Jaunas ierīces cena ir 3000 eiro. Ierīce dos iespējas Jānim apstrādāt skaņu failus, apmaksāt rēķinus internetbankā, kā arī daudzas citas redzīgam cilvēkam pašsaprotamas iespējas.

Jānis ir 45 gadus vecs rīdzinieks, dzīvo Strazdumuižas neredzīgo ciematā. Jānis kopš bērnības ir vājredzīgs, taču nu jau 15 gadus viņš redzi ir zaudējis pavisam. Taču tas neliedz Jānim būt smaidīgam un pozitīvam, darīt to, kas viņam patīk un labi padodas.

Amatnieks un mūziķis, tā Jānis saka pats par sevi. Viņam padodas dažādi praktiskie darbi, sākot no kokapstrādes līdz pat elektroinstalācijas darbiem. Jānis izpalīdz citiem neredzīgajiem gatavojot speciālus tapu dēlīšus, ko var izmantot adīšanai. Viņam nesagādā problēmas sakomplektēt datoru no detaļām vai salabot kādu mūzikas instrumentu. Jānis pašmācības ceļā apguvis akordeona spēli un bungas. Viņš muzicējis pūtēju orķestrī, kā arī kā ielu muzikants Vecrīgā. Par iegūtajiem līdzekļiem viņš apmaksā mūzikas privātstundas, kas viņam sagādā lielu prieku un dod gandarījumu. Par Jāņa ikdienu veidoti vairāki TV raidījumi. Jānis lepojas, ka viņu var redzēt dokumentālajā filmā "Tramvajs, vārdā Kalpotājs", kur viņš spēlē akordeonu.

Jānis seko līdzi dažādiem jaunumiem un jaunāko tehnoloģiju iespējām. Viņš ir izpētījis, ka viņam plašākas iespējas iegūt informāciju un apstrādāt mūzikas failus var palīdzēt speciāla elektroniska ierīce Braila rinda. Jānim bija ziedota lietota Braila rinda un viņš bija apguvis kā tā darbojas, taču šobrīd tā ir nolietojusies un vairs nav lietošanas kārtībā. Šī elektroniskā ierīce ļoti atvieglo lasīšanu, un tā ir arī vienīgā iespēja neredzīgam cilvēkam pašam lasīt datora ekrānā redzamo. Šis lasīšanas veids ir maksimāli pietuvināts tam, kā virtuālajā vidē var lasīt redzīgie cilvēki.

Jaunas ierīces cena ir 3000 eiro. Ierīce dos iespējas Jānim apstrādāt skaņu failus, apmaksāt rēķinus internetbankā, kā arī daudzas citas redzīgam cilvēkam pašsaprotamas iespējas. Jāņa invaliditātes pensija ir pavisam neliela un spēj nodrošināt tikai pieticīgos ikdienas izdevumus, tādēļ viņš lūdz līdzcilvēku palīdzību Braila rindas iegādei.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:42

Jaunākās diskusijas