Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Dienu pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām aiztur opozīcijas kandidātes kampaņas menedžeri

Attēlam ilustratīva nozīme © EP/SCANPIX/LETA

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā aizturēta opozīcijas kandidātes Svetlanas Tihanovskas kampaņas menedžere Marija Moroza, sestdien paziņojis Tihanovskas birojs.

Sestdienas vakarā tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota arī Tihanovskas sabiedrotā Marija Koļesņikova. Policija apgalvoja, ka viņa aizturēta, jo sajaukta ar citu personu.

Koļesņikova ir ieslodzītā opozīcijas kandidāta Viktora Babariko kampaņas vadītāja. Pēc aizlieguma Babariko kandidēt viņa tagad apvienojusi spēkus ar Tihanovsku.

Tihanovskas preses pārstāve Anna Krasuļina paziņoja, ka Tihanovskai viss esot kārtībā, bet drošības apsvērumu dēļ viņa nakti nepavadīs savā dzīvoklī, bet atrodas citur savu sabiedroto un žurnālistu vidū.

Viņas preses dienests ziņoja, ka Tihanovska negrasās pamest Minsku.

Krasuļina sacīja, ka Moroza ir aizturēta un, domājams, netiks atbrīvota līdz pirmdienai.

Moroza šonedēļ jau vienreiz tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota.

Krasuļina sacīja, ka Moroza tiek apsūdzēta administratīvā pārkāpumā.

Krasuļina pavēstīja, ka viņiem vairākas stundas neizdodas sazināties arī ar Tihanovskas štāba darbinieku Oļegu Moisejevu.

Kau jau ziņots, Baltkrievijā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas.

65 gadus vecais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada un izveidojis Baltkrievijā autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa spēcīgākajiem konkurentiem aizliegts kandidēt.

Rezultātā vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Tihanovska aicinājusi savus atbalstītājus svētdien doties balsot, lai izvairītos no manipulācijām pirms balsu skaitīšanas, un aplikt baltu aproci, lai neatkarīgie novērotāji varētu viņus viegli identificēt.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.

EDSO paziņojusi, ka šogad nesūtīs savus novērotājus uz vēlēšanām Baltkrievijā, jo Baltkrievija nav laikus nosūtījusi uzaicinājumu.

Organizācija arī paudusi bažas par opozīcijas politiķu iebiedēšanu un aizturēšanu.