Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Oficiālā aptauja vēsta par Lukašenko uzvaru; opozīcijas aptaujās vadībā Tihanovska

© SCANPIX/LETA

Baltkrievijā svētdienas vakarā pēc iecirkņu slēgšanas publiskotās oficiālās nobalsojušo aptaujas rezultāti vēsta par autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pārliecinošu uzvaru, savukārt opozīcijas aptaujās ar līdzīgu vairākumu vadībā ir Lukašenko galvenā sāncense Svetlana Tihanovska.

Lukašenko svētdien notikušajās vēlēšanās saņēmis 79,7% balsu, bet Tihanovska - 6,8% balsu, ziņo oficiālā informācijas aģentūra "BelTA", atsaucoties uz aptauju, ko veikusi jauniešu socioloģisko pētījumu laboratorija BKMO pēc NVS valstu teleradiokompānijas "Mir" pārstāvniecības Baltkrievijā pasūtījuma.

Savukārt lietotnes "Telegram" kanāla "Sovremennaja Belarusj" nobalsojušo vēlētāju aptaujā Tihanovskai ir 71,1%, bet Lukašenko - 15,5% balsu, ziņo opozīcijas portāls "Hartija '97".

Tas arī vēsta, ka vietnes "Belorusskij partizan" aptaujā Tihanovskai ir 64,9%, bet Lukašenko - 16,1% balsu.

Pārējiem trim kandidātiem visās aptaujās ir nenozīmīgs balsu skaits.

Vēlētāju aktivitāte šodien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Rīgā sasniegusi 91%, aģentūru LETA informēja Baltkrievijas vēstniecībā Latvijā.

Vēstniecībā izvietotais iecirknis nodrošināja arī izbraukuma vēlēšanas Liepājā un Ventspilī, un kopumā iecirknī nobalsojuši 645 Baltkrievijas pilsoņi, sasniedzot 91% aktivitāti no visiem balsstiesīgajiem. Lai arī dienas gaitā pie vēstniecības bija izveidojusies rinda, optimizējot iecirkņa darbu, rindu esot izdevies likvidēt, nobalsot paspējuši visi vēlētāji un starpgadījumu neesot bijis, aģentūrai LETA apgalvoja vēstniecībā.

Savukārt Baltkrievijas ģenerālkonsulātā Daugavpilī izvietotajā vēlēšanu iecirknī balsotāju aktivitāte sasniegusi 80% - šodien vēlēšanās piedalījušies 182 no 228 balsstiesīgajiem. Vēlēšanu diena pagājusi mierīgi, aģentūrai LETA pauda ģenerālkonsula pienākumu izpildītāja un Daugavpils vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Jevgēnija Bortkeviča.

Baltkrievijas vēstniecības mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka galvaspilsētas iecirknis izveidots vēlētājiem, kas dzīvo Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Valmierā, Ventspilī, kā arī Pierīgas, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales novados. Savukārt Daugavpilī jābalso Baltkrievijas pilsoņiem, kas dzīvo Rēzeknē, Jēkabpilī, Daugavpilī, kā arī Latgales, Sēlijas un ap Madonu un Aizkraukli izvietotajos novados. Savukārt Vecumnieku novadā dzīvojošie balsstiesīgie atkarībā no pārstāvēta pagasta ir sadalīti pa abiem vēlēšanu iecirkņiem.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense bija opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Tihanovska solījusi, ka gadījumā, ja viņa uzvarētu vēlēšanās, tiks sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās brīvi varēs kandidēt visi opozīcijas pārstāvji, arī tie, kuri pašlaik ir aiz restēm.