Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Baltkrievijā aizturēti 10 prezidenta amata kandidātes Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji

© TASS/SCANPIX/LETA

Baltkrievijā aizturēti desmit prezidenta amata kandidātes, opozicionāres Svetlanas Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji, svētdien pavēstīja Tihanovskas štābs.

Par to, ka aizturēta vēlēšanu štāba vadītāja Marija Moroza, tika ziņots jau sestdien.

Svētdien štābs informēja, ka aizturētas arī kandidātes uzticības personas Tatjana Kaņevska, Nikolajs Kozlovs, Nikolajs Maslovskis, Pāvels Meļkovskis, Oļegs Moisejevs, Andrejs Smoļenčuks, Antons Staševkis, Dmitrijs Tits un Jurijs Vlasovs. Kozlovs ir opozīcijā esošās Apvienotās pilsoniskās partijas līderis.

Turklāt Smoļenčukam piespriests 15 diennakšu administratīvais arests, bet Meļkovskim, kurš ir kandidātes uzticības persona Grodņā, piespriests piecu diennakšu administratīvais arests. Meļkovskim arī izņemta automašīna, kurā atradušās 100 000 skrejlapu.

Jau ziņots, ka sestdienas vakarā tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota arī Marija Koļesņikova, kas savulaik vadīja pašlaik apcietinājumā esošā bijušā bankas "Belgazprombank" vadītāja Viktora Babariko vēlēšanu štābu, bet tagad atbalsta Tihanovsku. Milicija apgalvoja, ka viņa aizturēta, jo sajaukta ar citu personu.

Informēts avots, kas vēlējās palikt anonīms, ziņu aģentūrai "Interfax" svētdien pastāstīja, ka miliči gribējuši aizturēt nevis Koļesņikovu, bet gan Veroniku Cepkalo - nereģistrētā prezidenta amata kandidāta, bijušā Augsto tehnoloģiju parka vadītāja Valērija Cepkalo sievu, kas tagad darbojas Tihanovskas vēlēšanu štābā un piedalījās Tihanovskas mītiņu organizēšanā. Avots sacīja, ka Veronika Cepkalo esot atstājusi Baltkrieviju, jo baidoties no kriminālvajāšanas. Valērijs Cepkalo kopā ar abiem dēliem aizbrauca no Baltkrievijas jūlija otrajā pusē, jo bija saņēmis informāciju, ka tiek gatavota viņa aizturēšana.

Portāls "Tut.by" ziņo, ka Veronika Cepkalo devusies uz Maskavu, kur plānojot nobalsot prezidenta vēlēšanās. Savukārt Valērijs Cepkalo vispirms devās uz Krieviju, no turienes - uz Ukrainu, bet tad - uz Poliju.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.